today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Παγκόσμιος συναγερμός: 2 δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, όπου δύο δεξαμενόπλοια φλέγονται.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, του νορβηγικού ομίλου Frontline, βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν, μετέδωσε πριν από λίγο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε “επίθεση” σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίθεση στην ίδια ζώνη είχε στόχο κι άλλο δεξαμενόπλοιο, το Kokuka Courageous, σημείωσε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων στην ανακοίνωσή της.

Frontline: Το πετρελαιοφόρο εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν

Το πετρελαιοφόρο Front Altair της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Αμερικανικό Ναυτικό

Το αμερικανικό Ναυτικό επιβεβαίωσε ότι τα δύο αμερικανικά δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο δεξαμενόπλοια πετρελαίου έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση.

Αρχικά, το ιρανικό κανάλι Al Alam TV μετέδωσε ότι πρόκειται για εκρήξεις στα δύο δεξαμενόπλοια που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου στις πακιστανικές αρχές χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα αίτια των εκρήξεων.
Το Bloomberg μετέδωσε ότι το τάνκερ «Front Altair» φλέγεται, σύμφωνα με αξιωματούχο του λιμανιού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Αμπού Ντάμπι και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι έχει προκαλέσει την πυρκαγιά.

Το δεύτερο πλοίο είναι το τάνκερ «Kokuka Courageous» που έπλεε από την Σαουδική Αραβία για την Σιγκαπούρη φορτωμένο με μεθανόλη. «Έχει υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα μίας πιθανής επίθεσης», ανέφερε στο Bloomberg η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.

Το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές, μετέδωσε ότι τα δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στον Κόλπο του Ομάν και διευκρίνισε ότι ερευνά το περιστατικό.

Στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ 4 πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ