today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Βρετανία: Πώς και μεταξύ ποίων θα επιλεγεί ο διάδοχος της Τερέζα Μέι;

Το κυβερνών βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στα τέλη Ιουλίου, σε μια κούρσα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός νέου ηγέτη, ο οποίος αναμένεται ότι θα επιδιώξει ένα πιο καθαρό διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, έχοντας αποτύχει να υλοποιήσει το Brexit εγκαίρως και μην έχοντας βρει κάποιον τρόπο για να καταφέρει το κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιό της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της παραίτησης της Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Όποιος από τους δέκα υποψηφίους διαδόχους της αναδειχθεί στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα γίνει και πρωθυπουργός.

Η διαδικασία αυτή, την οποία επιβλέπει η εσωτερική ομάδα οργανωτικού του κόμματος γνωστή ως Επιτροπή 1922, αναμένεται να διεξαχθεί ως εξής:

Υποψηφιότητες

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε προηγούμενες κούρσες για την ηγεσία επειδή η Επιτροπή 1922 έκανε αλλαγές στον κανονισμό με στόχο τον παραμερισμό ασθενέστερων υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες παρελήφθησαν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και είναι οι εξής δέκα:

1. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

2. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ

3. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ

4. Ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ

5. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

6. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ

7. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ

8. Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι

9. Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ

10. Ο Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

Ψηφοφορία των βουλευτών

Στη συνέχεια οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα διεξαγάγουν από αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία των μελών

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ο νικητής είναι ο νέος ηγέτης.

Το κόμμα έχει δηλώσει πως θέλει να ολοκληρώσει αυτό το στάδιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Το κόμμα έχει περίπου 160.000 μέλη.

Ποιος είναι πρωθυπουργός στη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία;

Στην ομιλία της παραίτησής της, η Μέι δήλωσε πως θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η κούρσα για την ηγεσία. Στο διάστημα αυτό θα παραμείνει επίσης επικεφαλής του Συτνηρητικού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ