today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη για την ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης

Η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος της μεσαίας τάξης, που βρέθηκε στο στόχαστρο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο παραμονές των εθνικών εκλογών, η συγκεκριμένη τάξη, «αγαπήθηκε» ξαφνικά και από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραδέχθηκε τις αδικίες, αδειάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Του Κώστα Πασίση

Στη ΝΔ μιλούν για κακή αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στο Μαξίμου τονίζοντας ότι επι ΝΔ «Το κράτος θα σταματήσει να είναι συνέταιρος στις επιχειρήσεις».
Στην Πειραιώς αποδίδουν την εντυπωσιακή στροφή Τσίπρα στο γεγονός, ότι έστω και αργά κατάλαβε ότι μεσαία τάξη έχει γυρίσει την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό πλέον.
«Στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρωθυπουργός είπε για άλλη μια φορά, όσα ήθελε να ακούσει ο κόσμος», τονίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει αναλάβει και την αποδόμηση του νέου προεκλογικού αφηγήματος Τσίπρα.

Στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέβαλε 29 νέους φόρους και 17 αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων, τσακίζοντας κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.
Η εν λόγω κατηγορία πολιτών δεν υπήρξε ποτέ συμπαθής τάξη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το έχει παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας στη Βουλή ότι ήταν συνειδητή η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Μια θέση που επιβεβαίωσε και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια θέση διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσφατα, μιλώντας σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ως απάντηση στις αιχμές που άφησε ο Πρωθυπουργός εναντίον του, για το χειρισμό της εν λόγω κοινωνικής κατηγορίας.
Απέναντι σε αυτό το θολό τοπίο, η ΝΔ αντιπαραβάλλει τις δίκες της προτάσεις στη φορολογία για τη μεσαία τάξη, προκειμένου να επιτευχθεί, χωρίς κραδασμούς η ελάφρυνση της.
Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει μεταξύ άλλων:
—Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου
—Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%, αμέσως.
—Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου και υπεραποσβέσεις.
—Μείωση ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24% που είναι σήμερα.
—-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας
—-Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
—Μείωση του πρώτου εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα εως 10.000 ευρώ.
Το σχέδιο της ΝΔ είναι σε γνώση των δανειστών οι οποίοι το επεξεργάζονται, λαμβάνοντας υπόψη την ενημέρωση που έχουν προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται και η αναφορά του υποψήφιου για την προεδρία της ΕΕ Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση των πλεονασμάτων, που θα δημιουργήσει νέες δημοσιονομικές συνθήκες.
Όσον αφορά το κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην Πειραιώς σχολιάζοντας την υπόσχεση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση, δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και εκτίναξε τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση.

Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένο σχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα η Νεα Δημοκρατία – όπως επισημαίνεται – θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ