today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η αμφίπλευρη διεύρυνση Μητσοτάκη, η διαχειρίσιμη ήττα Τσίπρα και η ζαριά της Φώφης

Η  κίνηση «ματ» του Μητσοτάκη, με την αμφίπλευρη διεύρυνση, η εμμονή του Τσίπρα στο «πείραμα» της Προοδευτικής Συμμαχίας  και το «ρίσκο» της Γεννηματά με το Βενιζέλο, «σημαδεύουν» την προεκλογική περίοδο και προαγγέλλουν μετεκλογικές εξελίξεις-φωτιά.

Του Κώστα Πασίση

Την επομένη των εκλογών η χώρα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα βρίσκεται στον …«αστερισμό» Μητσοτάκη και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις θα μετρούν κέρδη και κυρίως …ζημιές.

Οι ευρωεκλογές έδειξαν τον εν δυνάμει νέο Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια αδιαμφισβήτητη νίκη  που κατέστησε τη ΝΔ ως το μόνο σταθερό πολιτικό πυλώνα του τόπου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να κερδίζει τους «αντιπάλους» του στην πολιτική «σκακιέρα», καθώς η αμφίπλευρη διεύρυνση που πραγματοποίησε με στοχευμένες  μεταγραφές και κυρίως τα ανοίγματα στη βάση των άλλων κομμάτων εστέφθη από επιτυχία.

Οι πρωτοβουλίες του έκαναν τη διαφορά και ανάγκασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε παράδοση άνευ όρων.

Οι 9,5% ποσοστιαίες μονάδες των ευρωεκλογών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανατροπές στο εκλογικό  αποτέλεσμα της 9ης Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας ήταν εκ νέου προβλέψιμος. Για άλλη μια φορά επιστράτευσε το χιλιοειπωμένο επιχείρημα του ερχομού του «μπαμπούλα» της Δεξιάς, που πλέον δεν επηρεάζει κανέναν, μετά το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε έχει την παραμικρή απήχηση στην ελληνική κοινωνία η οποία  δείχνει να βιάζεται να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

Ωστόσο, η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα με το πείραμα της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκαλεί ερωτηματικά εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το πως εξέλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Η περίφημη διεύρυνση Τσίπρα προς το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, με σκοπό την ηγεμονία της, δοκιμάστηκε αλλά απέτυχε στην πράξη.

Το ΚΙΝΑΛ δε συρρικνώθηκε, αλλά κατόρθωσε να περάσει τη Χρυσή Αυγή και να βγει τρίτο κόμμα καθαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει προς τις εκλογές βαριά τραυματισμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά επιμένει να στοχεύει προς τα στελέχη και τη βάση του ΚΙΝΑΛ, ευελπιστώντας να αυξήσει κάπως τα ποσοστά του και να κάνει διαχειρίσιμη την επικείμενη ήττα του.

Ο τρίτος σημαντικός «παίχτης» στο πολιτικό σκηνικό, το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά έδειξαν να αντέχουν στο αμφίπλευρο πρέσινγκ Μητσοτάκη – Τσίπρα, αλλά προς έκπληξη πολλών, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πάρα πέντε των εκλογών.

Η κίνηση, υψηλού ρίσκου της Γεννηματά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις  στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολος αντίπαλος και διαθέτει σημαντικά ερείσματα στο κόμμα.

Η πρωτοβουλία  της Γεννηματά θα κριθεί στις εθνικές εκλογές. Αν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει τρίτος πόλος, η Φώφη Γεννηματά θα «σφραγίσει» τον πολιτικό της χώρο και θα επιβάλλει το σχέδιο της. Αν όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το αναμενόμενό για αυτήν, τότε ο Ασκός του Αιόλου θα ανοίξει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ