today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Έξαλλη η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας με τα Σκόπια: Οι “Μακεδόνες” είναι Βούλγαροι

«Δεν μπορεί να γίνεται συμβιβασμός με την αλήθεια. Από τη “Βόρεια Μακεδονία” (σ.σ. έτσι αποκαλούν τα Σκόπια οι Βούλγαροι) δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την αλήθεια. Ο ίδιος ο Γκότσε Ντέλτσεφ έχει πει ότι είναι Βούλγαρος». Στη δήλωση αυτή προέβη η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του καναλιού bTV. Στην συνέντευξή της η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εργασίας της κοινής επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα Βουλγαρίας- Σκοπίων και σχολίασε την πρόταση των Σκοπίων, να εορτάζεται ο Γκότσε Ντέλτσεφ στις 7 Οκτωβρίου.

«Η ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, που προτείνει η “Βόρεια Μακεδονία” (σ.σ. έτσι ονομάζει τα Σκόπια το η Βουλγαρία) για τον κοινό εορτασμό του Γκότσε Ντέλτσεφ, είναι απαράδεκτη για μας, επειδή είναι η ημερομηνία της μεγαλύτερης προδοσίας που έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, απέναντι στο βουλγαρικό λαό. Το 1944 αρνήθηκε, υπό την πίεση του Στάλιν και του Τίτο, να αναγνωρίσει, ότι οι Μακεδόνες είναι Βούλγαροι και δύο χρόνια αργότερα ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, υπό την πίεση του Στάλιν, παρέδωσε τα οστά του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια» τόνισε η Ζαχάριεβα και πρόσθεσε ότι όταν είδε την πρόταση, νόμιζε ότι επρόκειτο για αστείο.

Η Ζαχάριεβα υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ γιόρτασε στις 4 Φεβρουαρίου, στην Σόφια τα 147 χρόνια από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ (σ.σ. με αφορμή την επέτειο, είχε πραγματοποιηθεί συναυλία, στο Κέντρο Πολιτισμού των Σκοπίων στην Σόφια, στην οποία παρευρέθηκαν, εκτός από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και οι υπουργοί Πολιτισμού).

Σύμφωνα με τα λόγια της τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία η διμερής επιτροπή για ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, είναι ο Γκότσε Ντέλτσεφ και η Εξέγερση του Ιλίντεν και Μεταμόρφωσης. Ζήτησε παράλληλα επιτάχυνση των εργασιών της επιτροπής και αναφέρθηκε στα σημεία, στα οποία είχε βρεθεί συμβιβαστική λύση, δηλαδή, για το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τους μαθητές τους και τον βασιλιά Σαμουήλ, επισημαίνοντας ότι ο Γκότσε Ντέλτσε και η Εξέγερση του Ιλίντεν αποτελούν το «κλειδί» της συνολικής συμφωνίας πάνω στα ιστορικά ζητήματα.

Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ τόνισε ότι σημαντική είναι όχι μόνο η επίτευξη συμφωνίας πάνω στα ιστορικά ζητήματα, αλλά και η αλλαγή των σχολικών βιβλίων ανάλογα με τα συμφωνηθέντα. Επανέλαβε αρκετές φορές, ότι η Βουλγαρία δεν ζητάει να ξαναγραφτεί η ιστορία, αλλά να αναγνωριστεί η ιστορική αλήθεια. «Εμείς δεν έχουμε αξιώσεις στην ιστορία της γειτονικής χώρας μετά το 1944. Ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο ανάπτυξης», τόνισε η Ζαχάριεβα και πρόσθεσε, ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη “Μακεδονία” то 1992.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες οξείες δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και αρχηγού του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος συνέδεσε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με τα αποτελέσματα της διμερούς επιτροπής για τα ιστορικά ζητήματα, η Ζαχάριεβα δήλωσε, ότι η Συμφωνία Καλής Γειτονίας Βουλγαρίας-“Βόρειας Μακεδονίας” (όπως αποκαλεί η Βουλγαρία τα Σκόπια)  αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ και ότι η Βουλγαρία προσδοκά, παράλληλα με τις ενταξιακές συνομιλίες, να σημειωθεί πρόοδος και στο έργο της επιτροπής και αλλαγές στα σχολικά βιβλία. «Αν θέλεις να μπεις στην ΕΕ πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως Ευρωπαίος» είπε χαρακτηριστικά η Ζαχάριεβα.

Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας το βουλγαρικό αίτημα, ένταξης με τα εναέρια και τα θαλάσσια σύνορα. «Δεν θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι στη Βουλγαρία, η οποία πληροί τα τυπικά κριτήρια, αλλά και έκανε πολλά στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το Σένγκεν, το οποίο δεν λειτουργεί όπως πρέπει και χρειάζεται μεταρρύθμιση» υπογράμμισε η Ζαχάριεβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ