13.4 C
Athens

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 24% για τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της προτίμησης των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος για τους πρώτους προκριματικούς κύκλους στην πολιτεία Αϊόβα, αλλά το προβάδισμά του είναι μικρότερο από αυτό που είχε σε πρόσφατες παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, ακόμη κι αν μόλις πέντε από τους 23 προεδρικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών έχουν υποστήριξη άνω του 5%.

Μία νέα δημοσκόπηση (CNN/ Des Moines Register/ Mediacom) που πραγματοποιήθηκε από την Selzer and Co., δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται τόσο μεταξύ των υποψηφίων που σχεδιάζουν να συμμετέχουν στους προκριματικούς με τον παραδοσιακό τρόπο ή μέσω μιας νέας ψηφιακής διαδικασίας.

Συνολικά, το 24% δηλώνει την προτίμησή του στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ενώ ποσοστό 16% εξασφαλίζει ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, ποσοστό 15% η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ ποσοστό 14% στις προτιμήσεις συγκεντρώνει ο Πέτε Μπάτιγκιεγκ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα.

Ποσοστό 7% καταγράφει η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια.

Ο Μπάιντεν εξασφάλιζε συνήθως ποσοστό άνω του 30% στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις από την ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητάς του τον Απρίλιο και για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε την ανακοίνωση αυτή.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο δεύτερος σε προτίμηση προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο δεν είχε διεξαχθεί κάποια υψηλής ποιότητας δημοσκόπηση στην Αϊόβα από την είσοδο του Μπάιντεν στον προεκλογικό αγώνα και μετά.

Οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών είχαν μία προγραμματισμένη για την συλλογή χρημάτων εκδήλωση χθες το βράδυ στο Σένταρ Ράπιντς (Αϊόβα).

Ο Μπάιντεν αδυνατούσε να λάβει μέρος στην εκδήλωση αυτή για οικογενειακούς λόγους κι αναμένεται ότι θα επισκεφτεί αύριο την Αϊόβα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματίσει να βρίσκεται αύριο στην ίδια αμερικανική πολιτεία για να λάβει μέρος σε μία ιδιωτική προεκλογική εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στην Αϊόβα αποτελούν έναν συνδυασμό της παραδοσιακής φυσικής ψηφοφορίας, αλλά και της ψηφιακής ψηφοφορίας για την επιλογή μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων, που θα πραγματοποιηθεί στην αναφερόμενη πολιτεία και σύμφωνα με τους κανόνες που οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα παρέδωσαν στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πίσω από τους πέντε υποψηφίους που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, η υποστήριξη επί τη βάσει των προτιμήσεων μειώνεται δραματικά.

Δύο υποψήφιοι, το πρώην μέλος του Κογκρέσου από το Τέξας Μπέτο Ο’Ρουρκ και η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μινεσότα Έϊμι Κλόμπουτσαρ έχουν ποσοστό 2%, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων προεδρικών υποψηφίων καταγράφονται στο 1% ή λιγότερο.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN και την Des Moines Register από τότε που η τοπική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα πρότεινε τους νέους κανόνες για την διεξαγωγή ψηφιακής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με αυτούς του κανόνες το 90% του αποτελέσματος προέρχεται από την διεξαγωγή ψηφοφορίας με φυσική παρουσία και το 10% από την πραγματοποίηση ψηφιακής ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με τα ίδια ποσοστά, άσχετα από τον αριθμό των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος που λαμβάνουν μέρος στην προκριματική διαδικασία.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι ποσοστό 28% αυτών που δηλώνουν ότι πιθανώς ή σίγουρα θα λάβουν μέρος στους προκριματικούς, θα το πράξουν ψηφιακά. Ο Μπάιντεν κερδίζει ποσοστό 33% σε όσους θα επιλέξουν την ψηφιακή συμμετοχή τους στην ψηφοφορία, έναντι ποσοστού 23% όσων θα συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία και υπό την τελική αναλογία 10% και έναντι 90%, αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής στους προκριματικούς.

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες είναι ενδεχόμενο να προσελκύσουν μία σειρά συμμετεχόντων για πρώτη φορά στην διαδικασία. Αυτοί που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να συμμετέχουν μέσω της ψηφιακής διαδικασίας, είναι πιθανό να λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά (52%) έναντι ποσοστού 17% που θα το πράξουν παραδοσιακά και με την φυσική τους παρουσία. Σε ποσοστό 31% τείνουν να εγγραφούν ως Ανεξάρτητοι στην ψηφιακή ψηφοφορία, έναντι ποσοστού 11% που δηλώνουν Ανεξάρτητοι στην παραδοσιακή φυσική ψηφοφορία.

Πέρα από το μικρότερο ποσοστό που λαμβάνει ο Μπάιντεν στην παρούσα δημοσκόπηση σε σύγκριση με τις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις, τα δεδομένα της προειδοποιούν για κάποια σημεία συναγερμού που υπάρχουν για τον πρώην αντιπρόεδρο και κρύβονται πίσω από τα ποσοστά της. Οι υποστηρικτές του είναι συγκρατημένοι στο να δηλώνουν “υπέρμετρα ενθουσιασμένοι” για την υποψηφιότητά του.

Το ποσοστό όσων δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την προεδρική υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ καταγράφεται στο 29%, έναντι 39% για άλλους υποψηφίους, ενώ βρίσκεται στο 43% για όσους υποστηρίζουν τους προεδρικούς υποψηφίους που καταγράφονται κοντά στον Μπάιντεν (Σάντερς, Γουόρεν ή Μπάτιγκιεγκ).

Από την άλλη μεριά, ο Μπάιντεν παραμένει ο πιο γνωστός υποψήφιος από όλους τους άλλους προεδρικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπάιντεν έχει ελάχιστα πράγματα να κάνει για την διαχείριση ή την βελτίωση της δημοτικότητας του, σε σύγκριση με άλλους προεδρικούς υποψηφίους, που είναι λιγότερο γνωστοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ