today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Αναδίπλωση Τουρκίας μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ: Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν λύση

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αποκρίθηκε σήμερα με χαμηλούς τόνους σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να το απομακρύνει από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε επιστολή στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, όπου περιγράφει τα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον τις επτά επόμενες εβδομάδες για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα, με σκοπό να τερματίσει τη συμμετοχή της έως τις 31 Ιουλίου.

Το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα παραδέχθηκε απλώς ότι έλαβε την επιστολή για την οποία είπε ότι «καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στο πρόγραμμα των F-35.

Αναφέρει σε μια δήλωση πως «η επιστολή εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ακόμη και την περασμένη Τρίτη πως «αποκλείεται» η Άγκυρα να υποχωρήσει από τη συμφωνία που προκάλεσε εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Έχετε ακόμη την επιλογή να αλλάξετε πορεία για τους S-400», γράφει ο Σάναχαν στην επιστολή του.

Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ θα είναι να μην προσκληθεί η Τουρκία σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τα F-35 την ερχόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο. Οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35 θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα πάντα με το DPA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ