today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Politico: Βέτο Μακρόν στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. – Υπολείπονται σε Δημοκρατία και κράτος Δικαίου

Ένα ακόμα δημοσίευμα του Politico που υπογράφει ο Andrew Gray αναφέρεται στην κατάσταση αναμονής στην οποία βρίσκεται το κράτος των Σκοπίων αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ για το εάν θα δώσει τελικώς το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το ζήτημα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στις 18 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί αργότερα μέσα στο έτος και το δημοσίευμα τονίζει ότι η όποια απόφαση θα είναι ενδεικτικό για το όραμα της Ένωσης και τις σχέσεις της με τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Για να λάβουν το πράσινο φως, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να πείσουν ένα άτομο ειδικότερα –το Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία είχε διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παρεμπόδιση της έναρξης διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες και οι Γάλλοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι Σκόπια και Αλβανία ακόμα υπολείπονται όσον αφορά στη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και πως η ΕΕ πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί η ίδια πριν να στραφεί προς τη διεύρυνση.

Προκειμένου να κάμψουν το γαλλικό σκεπτικισμό, τα Σκόπια στοχεύουν στον ενθουσιασμό του Macron για το ευρωπαϊκό σχέδιο και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico,o υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου Nikola Dimitrov δήλωσε: «Δουλειά μου είναι να καταστήσω σαφές ότι θα είναι δύσκολο για μία χώρα να θεωρηθεί ότι έχει τη φιλοδοξία να ηγηθεί στην Ευρώπη και να τη διαμορφώσει και ταυτοχρόνως να είναι μία χώρα που χάνει ευκαιρίες για επιτυχίες στην Ευρώπη». Διευκρίνισε ότι η ενταξιακή προοπτική θα βοηθήσει τη “Βόρεια Μακεδονία” (όπως αποκαλεί το κράτος του) να κινηθεί πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντ σε τομείς όπως η λογοδοσία των πολιτικών, η ελευθερία των ΜΜΕ και η οικονομική ανταγωνιστικότητα. Ως τέτοια, η διεύρυνση είναι ένας τρόπος επίδειξης της «ευρωπαϊκής ελκυστικότητας», δήλωσε ο Dimitrov.

Το εάν αυτά τα επιχειρήματα θα επηρεάσουν τον Emmanuel Macron, αυτό μένει να φανεί προσεχώς. Στο μεταξύ αξιωματούχος του Ελιζέ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Politico ότι η Γαλλία δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

«Έχουμε πάντα καταστήσει σαφές ότι η ιδέα του να ορμήσουμε σε διεύρυνση είναι επικίνδυνη, διότι υπάρχει υποκρισία – δίνουμε σε αυτές τις χώρες την αίσθηση ότι θα είναι στην Ευρώπη αύριο, όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Και δίνουμε την εντύπωση στην κοινή γνώμη μας ότι η μόνη πολιτική είναι αυτή της διεύρυνσης αντί της εμβάθυνσης [της ΕΕ] πρώτα». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γαλλία θα λάβει απόφαση με έναν «γαλλο-γερμανικό τρόπο», παρατήρηση που υποδηλώνει ότι Παρίσι και Βερολίνο ίσως προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή θέση ως τμήμα γενικότερων συζητήσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αυτό δε θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Γερμανία έχει υπάρξει πολύ πιο θετική για τη διεύρυνση από τη Γαλλία.

Ο Michael Roth, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερμανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα Σκόπια και η Αλβανία έχουν πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες και εναπόκειται τώρα στην ΕΕ να κάνει αυτό που της αναλογεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Υποστήριξε επίσης ότι οι ενταξιακές συνομιλίες είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρηθεί η επιρροή της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου αντίπαλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και τα αραβικά κράτη του Κόλπου επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή.

Ο Dimitrov τόνισε ότι η χώρα του δε ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ τώρα, μόνο να ξεκινήσει η πολυετής διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δύο άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Αλλά ο Dimitrov αναγνώρισε ότι τα μέλη της ΕΕ έχουν ψυχρότερη στάση έναντι της ιδέας της διεύρυνσης κατά τα τελευταία χρόνια. Η ένταξη φτωχότερων χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία απεδείχθη αντιδημοφιλής σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, τροφοδοτώντας τις διαμαρτυρίες των λαϊκιστικών κομμάτων.

«Ο δρόμος είναι πιο ανηφορικό και πιο στενός», δήλωσε ο Dimitrov, η χώρα του οποίου προτάθηκε για ενταξιακές συνομιλίες ήδη από το 2009. «Όσο ήμασταν κλειδωμένοι στην αίθουσα αναμονής, η Ευρώπη άλλαξε».

Να σημειωθεί ότι και η Ολλανδία είναι αρνητική στην ένταξη των δύο χωρών στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ