today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Δ.Τζανακόπουλος: Να ανοίξουμε συζήτηση για τους κανόνες στη δημόσια ζωή

«Tα θετικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο την δημοσιονομική πορεία της χώρας και δεν παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες έτσι όπως ισχύουν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «άσφαιρη και παραπλανητική» την κριτική της αντιπολίτευσης περί «κατάργησης» των αντιμέτρων.

«Η αντιφατική κριτική της ΝΔ σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαταράσσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας – την ίδια ώρα που μας κάνει κριτική για τα αντίμετρα – στην πραγματικότητα φανερώνει τις προθέσεις της να μην εφαρμόσει τίποτα από όσα υπόσχεται αλλά και να καταργήσει όσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήδη υλοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Προετοιμάζει, δηλαδή, μεθοδικά το έδαφος για να πάρει πίσω όλες τις γενικόλογες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, αλλά και να εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση σε κάθε κατάκτηση των τελευταίων ετών εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προκατασκευασμένο άλλοθι. Άλλοθι για να υλοποιήσει μια πολιτική αποψίλωσης του δημόσιου τομέα με επιστροφή στη μνημονιακή ρύθμιση του 1 προς 5, πράγμα που θα οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στη δημόσια υγεία και παιδεία αλλά και μια πολιτική κρυφών αυξήσεων στη φορολογία με την κατάργηση του υπερεκπτωτικού συντελεστή του 6% ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο».

Αντίμετρα

Τα θετικά αντίμετρα που υπερψηφίστηκαν το 2017 για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, εφαρμόζονται ήδη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ενδεικτικά:

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες.

– Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

– Στεγαστικό επίδομα.

– Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων κατά 1% ετησίως και 4% συνολικά μέχρι το 2022.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε, έχουν εφαρμοστεί και επιπλέον θετικά μέτρα όπως:

– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες.

– Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες.

– Η μείωση φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις επιχειρήσεις.

– Οι 7.500 προσλήψεις, έξω από τον κανόνα του 1 προς 1, για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα στο 13% αλλά και στην ενέργεια στο 6%.

Επίσης, για το 2020 προβλέπεται:

– Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.

– Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20%, καθώς και άλλα μέτρα ελάφρυνσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, και η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Μετατάξεις

Στο θέμα των μετατάξεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η εν λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη. Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στη δημοσιότητα πόσοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων:

– 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής

– 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ

– 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ

– 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

– 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ

– 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ

– 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων

– 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου

– 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα

Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εξάλλου στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Βουλής, κυρία Χριστοδουλοπούλου: ο κ. Τσίπρας μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της Βουλής και αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία καθώς και να ανακληθούν άμεσα όσες αποφάσεις ήταν από το νόμο εφικτό να ανακληθούν.

Επίσης αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία του εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επικρότησε την απόφασή της, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αναρωτιόμαστε», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, «αν τη στάση αυτή του πρωθυπουργού αλλά και της αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία ζήτησε δημόσια συγγνώμη και παραιτήθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τόσο ο κύριος Μητσοτάκης όσο και οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ για θέματα ηθικής τάξης και διαφάνειας που τους αφορούν και ρίχνουν σκιές στη σχέση πολίτη και πολιτικής. Από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να συμψηφίσουμε. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και η υποκρισία έχει τα όρια της», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φέρνοντας τα παραδείγματα των κ.κ. Τραγάκη και Δημοσχάκη (ο πρώτος εισηγήθηκε να γίνουν οι μετατάξεις, και έχει τρεις συγγενείς του, μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ ο δεύτερος έχει το γιο του μόνιμο υπάλληλο σε κοινοβουλευτική υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο).

Υπογραμμίζοντας ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση στη Βουλή, αντέτεινε ο Δ. Τζανακόπουλος, «θα μπορούσαμε όπως αντιλαμβάνεστε να πολλαπλασιάσουμε τον κατάλογο και για άλλα στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν διετέλεσαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί ή βουλευτές», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Όμως το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι αυτό αλλά αν τουλάχιστον αυτοί οι δύο (σ.σ. οι κ.κ. Τραγάκης και Δημοσχάκης) θα έχουν την ευθιξία που επέδειξε η κυρία Χριστοδουλοπούλου να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και αν όχι, αναρωτιέμαι, αν τουλάχιστον ο κύριος Μητσοτάκης προτίθεται να πράξει όπως ο πρωθυπουργός αποσύροντάς τους από τα ψηφοδέλτια».

Να ανοίξουμε συζήτηση για τους κανόνες στη δημόσια ζωή

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι οι εικόνες αυτές και το κλίμα που δημιουργήθηκε, βλάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, και το σύνολο των κομμάτων «οφείλουμε να ανοίξουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την τήρηση όχι μόνο των νομικών αλλά και των ηθικών κανόνων στη δημόσια ζωή», κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ