today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Το τρίαθλο (ISOMAN) για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το τρίαθλο μπήκε στον αθλητικό χάρτη στις αρχές του 1900, ενώ μόλις το 2000 στο Σίδνεϊ έκανε την πρώτη εμφάνισή του και σε Ολυμπιακό επίπεδο. Οι λάτρεις του αθλήματος, στο πέρασμα των χρόνων, επιχείρησαν ουκ ολίγες φορές να του ανεβάσουν επίπεδο, προχωρώντας σε πολλές και διαφορετικές τροποποιήσεις. Τρίαθλο Ολυμπιακής απόστασης, sprint τρίαθλο, ironman, δίαθλο, άκουαθλο είναι μερικές μόλις από τις μορφές που πήρε το άθλημα, με τους φανατικούς υποστηρικτές του, χρόνο με το χρόνο, να πληθαίνουν.

Ωστόσο, στους τυπικούς αγώνες τριάθλου (Ironman, Olympic Triathlon κλπ) η κολύμβηση είναι ένα σχετικά μικρό κομμάτι του αγώνα. Για παράδειγμα, στην απόσταση Ironman οι Elite αθλητές δαπανούν περίπου 10% του συνολικού χρόνου του αγώνα τους στο νερό, 54% στο ποδήλατο και 36% στο δρομικό σκέλος (τρέξιμο). Μπροστά στον κίνδυνο το άθλημα να παραμείνει στάσιμο, δημιουργήθηκε η ανάγκη για εξισορρόπηση της «αδικίας». Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εγένετο το ISOMAN.

Στo… πειραγμένο τρίαθλο, η πρώτη εμφάνιση του οποίου έγινε το 2017, επιχειρήθηκε η εξισορρόπηση των τριών σκελών (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο) βάσει των επίκαιρων παγκόσμιων ρεκόρ μεγάλων αποστάσεων. Με τον τρόπο αυτό, ο αθλητής ISOMAN, αν είναι το ίδιο καλός και στα τρία σπορ, θα διαπρέψει. Αν είναι καλός μόνο στο ένα ή στα δύο από αυτά, οι απώλειες που θα έχει στα υπόλοιπα δύο ή στο ένα που έχει χαμηλή επίδοση, θα είναι ευθέως ανάλογες κατά 33% για κάθε σπορ. Το ISOMAN δημιουργήθηκε για να αποκαταστήσει την «αδικία» προς τους κολυμβητές, οι οποίοι, όσο καλοί και αν είναι, στο κλασικό τρίαθλο είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν τη διαφορά που απέκτησαν στο κολύμπι, όταν θα περάσουν στο ποδήλατο και στο τρέξιμο που ακολουθούν.

Το πρώτο ISOMAN έρχεται στην Ελλάδα και στην πανέμορφη Καστοριά το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Εκπροσωπείται από την TRIMORE Multisports TOUR και σε συνεργασία με τον ΓΕΡΜΑΝΟ για πρώτη φορά παρουσιάζεται το ISOMAN presented by Germanos, στο πλαίσιο του TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria 2019, το διάστημα 21-23 Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό για τον ΓΕΡΜΑΝΟ, να ταυτιζόμαστε με ενέργειες που βγάζουν πρωτοπορία. Ταυτιζόμαστε με τους ανθρώπους που θέλουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων που θέλουν να βγουν έξω, να γυμναστούν, να περπατήσουν, να κολυμπήσουν. Όπως λέμε και στην καμπάνια μας, every heartbeat counts. Γι’ αυτό είμαστε δίπλα στο τρίαθλο. Γι’ αυτόν τον λόγο φέραμε στην Ελλάδα, μαζί με την Trimore, το ISOMAN» είπε μεταξύ άλλων ο Retail Marketing Senior Manager της COSMOTE, Ηλίας Μαβίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (6/6) με αφορμή την αγωνιστική εκδήλωση της Καστοριάς.

Ο επικεφαλής της TRIMORE Multisports TOUR, Κωστής Μητρόπαππας, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του νέου σπορ, επισημαίνοντας ότι σύντομα η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και μεγαλύτερες αποστάσεις του ISOMAN, «αφού θα επιδιώξουμε σύντομα να γίνει και το Half ISOMAN (5.6 χιλιόμετρα κολύμβηση, 49.3 ποδήλατο, 21.1 τρέξιμο)».

«Διαλέξαμε την Καστοριά, γιατί είναι μια από τις πέντε ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι ελκυστική σαν πόλη, γιατί μπορεί να γίνει διεθνής τουριστικός προορισμός. Έχει άριστο οδικό δίκτυο και αεροδρόμιο που υποδέχεται και διεθνείς πτήσεις. Έχει εξαιρετικό αγωνιστικό τερέν. Μοναδική πρόκληση. Η θέα είναι απίστευτη. Υπάρχει η δυνατότητα τριάθλου off road XTERRA. Σκεφτόμαστε ήδη να κάνουμε στη Βόρεια Ελλάδα ένα τρίαθλο που θα δώσει προκρίσεις για Χαβάη. Η Καστοριά έχει άριστες υποδομές φιλοξενίας με πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία. Είναι μέσα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου γίνονται ελάχιστα events. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την Λάρισα και πάνω, γίνονται μόλις δύο, σε Ηγουμενίτσα και Κατερίνη, από τα 35 συνολικά που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Αυτό θα είναι το τρίτο και αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διοργανώνεται από εμάς σε συνεργασία με τον ΓΕΡΜΑΝΟ» είπε o κ. Μητρόπαππας.

Και συνέχισε: «Το ISOMAN είναι ένα νέο σπορ και μέσω αυτού φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε αναταράξεις στο χώρο του Τριάθλου! Ισοσκελίζοντας τα 3 σπορ του Τριάθλου (Κολύμβηση – Ποδήλατο – Τρέξιμο), το νέο αυτό σπορ δείχνει να είναι ένα “δικαιότερο” Τρίαθλο, αν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι με το παραδοσιακό τρίαθλο ένας καλός κολυμβητής αδικείται. Ο ισοσκελισμός αυτός γίνεται με βάση το χρόνο που χρειάζεται ένας καλός κολυμβητής, ποδηλάτης και δρομέας για το κάθε ένα από τα σκέλη του νέου Τριάθλου. Με αυξημένη πλέον τη συμμετοχή της κολύμβησης στο νέο σπορ, δείχνει να απευθύνεται με μεγαλύτερες πιθανότητες στη μεγάλη αθλητική δεξαμενή των κολυμβητών και κατ’ αυτό τον τρόπο αναμένεται να διευρύνει τους ασχολούμενους με το παραδοσιακό Τρίαθλο, αφού θα έλξει και καινούριους αθλητές να ασχοληθούν με αυτό. Θα ξεκινήσουμε με την μικρότερη των αποστάσεων του ISOMAN, εκείνη του Sprint, δηλ.: 1,4χλμ. Κολύμπι, 12,3χλμ. Ποδήλατο και 5,3χλμ. τρέξιμο. Σύντομα όμως το ISOMAN presented by G θα δείξει τα… δόντια του, φέρνοντας μεγαλύτερες προκλήσεις στον Τριαθλητικό κόσμο. Φιλοδοξία της TRIMORE είναι, κάποια στιγμή, να θαυμάσουμε ένα ολόκληρο ISOMAN στην Ελλάδα: 11,3χλμ. Κολύμπι, 98,7χλμ. Ποδήλατο, 42,2χλμ Τρέξιμο!».

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι πρωταθλητές της κολύμβησης και του τριάθλου, Νίκη Σκλαβούνου, Σπύρος Χρυσικόπουλος, Νίκος Σημαντήρας, Εύα Μπέκα, Κέλλυ Μπίχτα, Γιώργος Αλυφαντής, Παναγιώτης Δημόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη νέα αγωνιστική πρόκληση…

Σπύρος Χρυσικόπουλος: «Ανυπομονώ για την Καστοριά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάρω μέρος σε αγώνα που διοργανώνει η Trimore και ιδιαίτερα σε αγώνισμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Νίκος Σημαντήρας: «To ISOMAN είναι μια ξεχωριστή πρόκληση. Είναι ένα άθλημα που οι κολυμβητές θα είμαστε πιο ευχαριστημένοι».

Παναγιώτης Δημόπουλος: «Επιτέλους, ένα τρίαθλο για εμάς τους κολυμβητές. Θα αγωνιστώ και στο ISOMAN και στην Half Olympic Distance. Είναι μια διοργάνωση που την περιμένουμε όλοι».

Εύα Μπέκα: «Το ISOMAN είναι απόλαυση. Είναι η χαρά του κολυμβητή. Η Καστοριά είναι πανέμορφη πόλη και η Trimore εγγύηση για την επιτυχία της διοργάνωσης».

Γιώργος Αλυφαντής: «Συγχαρητήρια στην Trimore για την επιλογή της Καστοριάς. Στο ISOMAN είναι όλα μια ανάσα. Θα τα δώσουμε όλα σε κάθε σκέλος του αγωνίσματος».

Κέλλυ Μπίχτα: «Ήρθε η στιγμή των κολυμβητών. Θα πάρουμε την εκδίκηση μας στο ISOMAN. Ανυπομονώ για τη διοργάνωση σε ένα υπέροχο προορισμό».

Νίκη Σκλαβούνου: «Το ISOMAN με την ποιότητα και τη δυναμική της Trimore έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ένα μεγάλο brand και να φέρει περισσότερο κόσμο στο χώρο του τριάθλου».

Το ISOMAN θα γίνει στην sprint distance την Κυριακή 23 Ιουνίου και περιλαμβάνει κολύμβηση 1.4 χιλιόμετρα, ποδηλασία 12.3 χιλιόμετρα και τρέξιμο 5.3 χιλιόμετρα. Αποτελεί το κυρίως… πιάτο μιας διοργάνωσης, η οποία θα εκκινήσει στις 21 Ιουνίου, σε ένα τριήμερο γεμάτο αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για το παιδί, την οικογένεια, την παρέα. Άλλωστε, όπως λένε και οι διοργανωτές, «το μοναδικό multisport event σχεδιάστηκε με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και την παρακίνηση όλο και περισσοτέρων ανθρώπων να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες με την οικογένειά τους, την παρέα και τους φίλους τους, επισκεπτόμενοι εξαιρετικούς ελληνικούς προορισμούς».

Τα αγωνίσματα, στα οποία θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αθλητές όλων των επιπέδων και ηλικιών, είναι:
-Triathlon Half Olympic και Olympic distance
-ISOMAN presented by GERMANOS Triathlon Equalized
-XTERRA Trail running 7 & 12k
-Bike personal chronometer
-Kids Triathlon
-Kids Lazer Run

Παράλληλες δραστηριότητες (κωπηλασία σε εργόμετρα και παρουσίαση στη λίμνη, ποδηλατική βραδυπορία και ελιγμοί για παιδιά, yoga, aqua aerobic, σκάκι σε παράλληλα γήπεδα, SUP Experience κ.α.) συμπληρώνουν το… παζλ ενός event που ήρθε για να μείνει.

H διοργάνωση της Καστοριάς είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και του ΕΟΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ