today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Δανία: Ο πρωθυπουργός Λ.Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε την προσεχή παραίτησή του.

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς [σ.σ. οι Φιλελεύθεροι] καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει [κυβερνητική] εναλλαγή», τόνισε στα μέλη του κόμματός του. Το κόμμα του περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων, κατά τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Μαργκρέτε για να της υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της παραίτησής του και πως θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακό ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι —που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία— διευκρίνισαν ότι ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.

Ο Ράσμουσεν από την πλευρά επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

Εξάλλου ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, καθώς προβολές υποδεικνύουν ότι απώλεσε πάνω από το μισό ποσοστό της. «Δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο εν μέσω θύελλας, θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα», είπε σε οπαδούς του, υποσχόμενος να «ακούσει το μήνυμα των ψηφοφόρων». Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να υποστεί υποδιπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Δανία, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 ως 80 των κομμάτων της δεξιάς.

Η Φρέντεριξεν, 41 ετών, έχει εξηγήσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ