today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. – Φαβορί και αουτσάιντερ στις μεγαλύτερες περιφέρειες

Τις τελευταίες «πινελιές» στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ τα οποία είναι έτοιμα προς ανακοίνωση, βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος φιλοδοξεί να «κατεβάσει» σε κάθε νομό και μια «ισχυρή ομάδα», απαρτιζόμενη από έμπειρα αλλά και νέα στελέχη, που θα δώσουν δύναμη και πνοή στην Παράταξη, ενόψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Του Κώστα Πασίση

Οι «λίστες» της ΝΔ σηματοδοτούν την ανανέωση, την αμφίπλευρη διεύρυνση και κυρίως το μεγάλο άνοιγμα της Φιλελεύθερης Παράταξης στην κοινωνία, που στις τελευταίες εκλογές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα ψηφοδέλτια εντάσσονται άνθρωποι της αγοράς, που ξέρουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες της πραγματικής Οικονομίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν.
Πολλοί υποψήφιοι επίσης προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεγάλη και ριζική ανανέωση του προφίλ του κόμματος.

Επίσης, συμμετέχουν άνθρωποι των επιστημών, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση.

«Πονοκέφαλος» για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι ο συνωστισμός των υποψηφίων, καθώς όλοι βλέπουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που είναι προ των πυλών και σπεύδουν να στοιχηθούν πίσω από τον αρχηγό της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, δεν είναι μια …αναίμακτη διαδικασία, καθώς στην τελική ευθεία κάποιοι «κόπηκαν», λόγω καραμπόλων της τελευταίας στιγμής, και άλλοι ήλθαν ως “μεταγραφή” από το ευρωψηφοδέλτιο, όπως ο Γ. Αμυράς αλλά και ο Δημ Καιρίδης.

Την ίδια στιγμή, πολύ κοντά να συστρατευθούν με τη ΝΔ είναι και υποψήφιοι από άλλα κόμματα οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και χαίρουν εκτίμησης στην Πειραιώς, ενώ παράλληλα εξυπηρετούν και το σχέδιο Μητσοτάκη για αμφίπλευρη διεύρυνση της Παράταξης, με στόχο την αυτοδυναμία, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες προσθήκες αλλάζουν ελαφρώς τις ισορροπίες και στην Πειραιώς ψάχνουν τη κατάλληλη «φόρμουλα» για να ξεπεραστούν ομαλά οι αντιδράσεις από τους «κομμένους» στο παραπέντε των εκλογών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα ψηφοδέλτια της Αττικής, όπου ψηφίζει σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα της χώρας. Στη ΝΔ υπάρχει αισιοδοξία, που πηγάζει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μάιου, ότι ακόμη και οι παραδοσιακά δύσκολες περιοχές για τη ΝΔ, όπως της Δυτικής Αθήνας, θα έχουν χρώμα γαλάζιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Α Αθήνας θα είναι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές  Όλγα Κεφαλογιάννη, Βας. Κικίλιας, Θοδ. Φορτσάκης και Νικ. Κακλαμάνης.

Επίσης υποψήφιος θα είναι ο πρ. Εκπρόσωπος των Κυβερνήσεων Παπαδήμου και Πικραμένου και προερχόμενος από το Ποτάμι Δημ. Τσιόδρας, ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος και φλερτάρει με την έδρα και η Φωτεινή Πιπιλή.
Θέση στη Βουλή διεκδικούν επίσης ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Αγγ. Συρίγος, η ιστορικός Αλεξάνδρα Χαριτάτου,ο δημοσιογράφος Κ Μπογδάνος, ο δικηγόρος Δημήτρης Ιατρίδης, η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Σοφία Λουκέρη και η δικηγόρος Σοφία Νικολάου.

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι οι βουλευτές της Ν.Δ: η Σοφία Βούλτεψη, ο Νίκος Δένδιας, η Άννα Καραμανλή, και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο πρ. εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος  Κων. Κυρανάκης,  οι προερχόμενοι από το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγ. Ψαριανός και Χάρης Θεοχάρης, ο πρ. Εκπρόσωπος τύπου της Ε.Κ., μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος, ο Διον. Χατζηδάκης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημ. Παπανικολάου, ο επιχειρηματίας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, η Δήμητρα Αράπογλου, ο Τ. Γαιτάνης, ο Βας. Σπανάκης, ο Μιχ. Σταυριανουδάκης καθώς και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν ο επιχειρηματίας  ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, η Ντόρα Πάλλη και η Ρένα Βασιλάκη.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, οι δημοσιογράφοι, Γιάννης Λοβέρδος και Αντώνης Πανούτσος.

Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο Δημ. Καλογερόπουλος, ο Δημήτρης Μαραβέλιας και οι Μπάμπης Καούκης και Μπάμπης Καραθάνος.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, οι βουλευτές Νίκη Κεραμέως και Γ. Κουμουτσάκος. Επίσης ο πρώην Υπουργός Τύπου της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή Θοδ. Ρουσόπουλος, ο αν. εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, ο Π. Τατσόπουλος (προερχόμενος από το Ποτάμι), η Ζωή Ράπτη, ο Σάκης Ιωαννίδης, ο Μ. Γραφάκος, ο Βας. Ξυπολητάς, ο Νικ. Κωστόπουλος, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας και η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου.

Στην Ανατολική Αττική υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Μάκης Βορίδης Γιώργος Βλάχος,, Γεωργία Μαρτίνου και Βασίλης Οικονόμου. Με φιλοδοξίες διεκδικεί την είσοδό της στο Κοινοβούλιο η Βάσω Κόλλια, ενώ στο ψηφοδέλτιο μετέχουν η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη και το μέλος της εθνικής ομάδας του EURO 2014, Tάκης Φύσσας.
Στη Δυτική Αττική ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του βουλευτή Θανάσης Μπούρα, και του πρώην γραμματέα Επιστημονικών Φορέων, Γιώργος Κώτσηρας.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα Α Θεσσαλονίκης μετέχουν οι 4 βουλευτές της Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Έλενα Ράπτη, ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και η Βίκυ Νάκου.
Εκτός απροόπτου θα συμπεριληφθούν επίσης οι Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημ. Κούβελας, η Άννα Ευθυμίου, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η Νιόβη Παυλίδου (προερχόμενη από το ΠΟΤΑΜΙ), ο ιατρός Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οικονομολόγος Γ. Παπαγεωργίου και ο δικηγόρος Νικ. Καραγιαννακίδης.

Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόματα των δημοσιογράφων Δημ. Βενιέρη, Σύνθιας Σάπικα και Νιόβης Παυλίδου (προερχόμενης από το ΠΟΤΑΜΙ).

Στη Β Θεσσαλονίκης συμμετέχουν οι δυο βουλευτές, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ ιδιαίτερες πιθανότητες εκλογής συγκεντρώνει ο πρ. Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν επίσης ο Φάνης Παπάς, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης και ο πρ. Γραμματέας της Κυβέρνησης Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ