20.7 C
Athens

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών στις προτεραιότητες της νέας Ε.Ε.

Μια νέα στρατηγική για την ένωση των κεφαλαιαγορών, οικονομική τεχνολογία – fintech, δημοσιονομική σταθερότητα, βιώσιμη οικονομία και Brexit είναι οι προτεραιότητες που απαριθμούνται για τον επόμενο επίτροπο Οικονομικών, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου αξιωματούχων της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Euractiv.

Ο επόμενος επίτροπος θα έχει θεμελιώδη ρόλο με δεδομένα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης ή της ένωσης των κεφαλαιαγορών, και τον κίνδυνο πλήγματος του οικονομικού συστήματος από μια νέα ύφεση κι ενώ δεν έχει ακόμα επανέλθει πλήρως από τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως ο κατακερματισμός και η χαμηλή αποδοτικότητα.

Παρά τις προκλήσεις της επόμενης πενταετούς θητείας και τις δυσκολίες προόδου σε ορισμένους τομείς όπως στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (DG FISMA) θέλει να μεταδώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στον επόμενο επίτροπο οικονομικών. Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητες είναι:

Φιλοδοξία για την ένωση των κεφαλαιαγορών: το ΕΣΕΚ και η συνεχιζόμενη εργασία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ενεργητικού για την ευρωζώνη είναι σημαντικές εκκρεμείς πρωτοβουλίες στο πεδίο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Αλλά η απαιτητικότερη προτεραιότητα είναι η ένωση των κεφαλαιαγορών – CMU.

“Η νέα στρατηγική για την CMU θα πρέπει να συνδυάσει μια στοχευμένη δέσμη δράσεων για να υπάρξει μακροπρόθεσμος αντίκτυπος”. Σε μια μακρά λίστα ενεργειών, η Κομισιόν περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και κίνητρα εποπτείας για θεσμικούς επενδυτές που υποστηρίζουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και θα εξετάσει κανόνες ενιαίας καταχώρισης και αρχής για σημαντικές εταιρείες (με κεφάλαιο άνω του 1 δισ ευρώ). Επιπροσθέτως, η Κομισιόν θέλει να δοκιμάσει την θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού συστήματος ή υπηρεσίας προστασίας επενδυτών, που θα συντονίζει τις εθνικές εποπτικές δράσεις που σχετίζονται με την περαιτέρω σύγκλιση των κανόνων προστασίας των επενδυτών.

Η Κομισιόν εξετάζει διάφορες πρωτοβουλίες για την οικονομική τεχνολογία ( χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με γνώμονα την τεχνολογία). Αυτές περιλαμβάνουν πιθανό νομοθετικό πλαίσιο για κρυπτο – νομίσματα προκειμένου να διευθετηθεί το νομικό καθεστώς αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προαπαιτούμενα για αρχική προσφορά νομισμάτων, ή προαπαιτούμενα για προστασία επενδυτή. Ως πρώτο βήμα, η Κομισιόν θα ξεκινήσει μια διαβούλευση και προσχέδιο εκτίμησης των επιπτώσεων. Επίσης, η Κομισιόν θα εξετάσει νέους κανόνες για να διασφαλίσει το άνοιγμα των δημοσιονομικών, την κάλυψη όχι μόνο των τραπεζικών υπηρεσιών και πληρωμών αλλά επίσης, αποταμιευτικών και επενδυτικών καταθέσεων ή ασφαλιστικών προϊόντων.

Η σχετική Γενική Διεύθυνση – DG FISMA θέλει επίσης νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτή η πρωτοβουλία θα θέσει προαπαιτούμενα εκεί όπου δεν υπάρχουν και θα ενισχύσει τα ήδη υφιστάμενα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Κομισιόν θα ξεκινήσει διαβούλευση και εκτίμηση επιπτώσεων και θα λάβει υπόψη της την G7 και τα διεθνή αναδυόμενα πρότυπα σε αυτόν τον τομέα.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα: αυτή η προτεραιότητα περιλαμβάνει τραπεζικούς και μη τραπεζικούς τομείς, με μεγάλο όγκο προπαρασκευαστικής εργασίας, και νέες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν συστήματα εγγύησης και εξυγίανσης για τον ασφαλιστικό τομέα. Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία: παρά τη σημασία που δίνεται στην “πράσινη οικονομία” για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η λίστα προτεραιοτήτων σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη σε αυτήν τη φάση. Περιλαμβάνει κυρίως τη θέσπιση ενός διεθνούς δικτύου της Κομισιόν για βιώσιμη οικονομία, προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση “πράσινων” σχεδίων.

Brexit: η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ θα φέρει νέες προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν συνιστούν εξέταση της ορθής εξισορρόπησης μεταξύ Ευρωπαϊκών και μη – Ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτό θα περιλαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις ισοδυναμίας. Η Κομισιόν θα αξιολογήσει επίσης την αυτονομία της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής υποδομής και των καίριων Ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών παραγόντων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ