today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Liberation: Η ελληνική Αριστερά σαρώθηκε από το γαλάζιο κύμα

Εκτενής ανταπόκριση του Fabien Perrier στην εφημερίδα  Liberation: με τίτλο «Στην Ελλάδα, το χαμένο πόκερ του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει ότι την Κυριακή το βράδυ κατά τη διάρκεια του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η ελληνική αριστερά σαρώθηκε από το γαλάζιο κύμα της συντηρητικής δεξιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχασε το πολλοστό παιχνίδι πόκερ του και ο εκλογικός χάρτης της χώρας σκεπάσθηκε από το γαλάζιο της Ν.Δ με 12 από τις 13 περιφέρειες να περνούν στα χέρια της. Ο πρωθυπουργός είχε μετατρέψει την προεκλογική εκστρατεία σε μονομαχία με τον επικεφαλής της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, προβάλλοντας τον απολογισμό του: υπέστη μια σαφή ήττα.

Ανακοίνωσε, το βράδυ της 26ης Μαΐου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας να σώσει την κατάσταση: αλλά μάταια.«Ο Σύριζα εφάρμοσε μία στρατηγική που χάνει», εκτιμά ο κοινωνιολόγος στο Πάντειο, Βαγγέλης Λαγός. «Μετά από 10 χρόνια λιτότητας, ήταν αδύνατο να πείσει το εκλογικό σώμα δηλώνοντας μόνο, ότι η ΝΔ είναι χειρότερη από αυτούς. Αυτή η αρνητική σύγκριση, διέγραψε ολοκληρωτικά το θέμα των ευρωπαϊκών πολιτικών…».

Ωστόσο, είναι από αυτές που υπέφερε η κυβέρνηση. Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να υπογράψει ένα τρίτο “μνημόνιο”. Γυρίζει την πλάτη στις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας και πρέπει με τη σειρά του να εφαρμόσει τη λιτότητα.

Από τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση προσπάθησε βέβαια, να εφαρμόσει μερικά μέτρα, όπως η επανένταξη των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους και η συνακόλουθη αύξηση του κατώτατου μισθού, ή η μείωση φόρων … αλλά δεν έπεισε. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ήλπιζαν αναμφίβολα μία δεύτερη θητεία για να εργασθούν σε αυτά. Το στοίχημα θα μπορούσε να χαθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ