today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η στρατηγική της “αμφίπλευρης διεύρυνσης” του ακροατηρίου της Ν.Δ.

«Ενωμένοι μπορούμε». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, υψηλού συμβολισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ, τόσο προς το κέντρο και έως τις παρυφές της αριστεράς, όσο και στα μικρά κόμματα που αντιπολιτεύονται τη ΝΔ από τα δεξιά για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους.

Του Κώστα Πασίση

Οι τελευταίες κινήσεις της Φώφης Γεννηματά, με τις περιβόητες ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αποπομπή του Ευαγ. Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, έχουν ωθήσει τον πρόεδρο της ΝΔ, να επαναπροσδιορίσει την τακτική του κόμματος του, έναντι του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του.

Η απόφαση της Πειραιώς είναι να εντείνει ακόμη περισσότερο τις «επιθέσεις φιλίας» στη βάση του ΚΙΝΑΛ, που στηρίζει το συγκεκριμένο κόμμα εδώ και δεκαετίες, αλλά σήμερα παρακολουθεί εμβρόντητη, τις αλλοπρόσαλλες τακτικές της Φώφης Γεννηματά, που κινείται τυχοδιωκτικά, παίζοντας τη τύχη της χώρας στα ζάρια, σε περίπτωση μη σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Το επιχείρημα είναι απλό, αλλά εξαιρετικά πειστικό. Η ΝΔ είναι το μόνο σταθερό κόμμα, που έχει αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχει σχέδιο και μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην κανονικότητα. Οποιαδήποτε άλλη ψήφος είναι χαμένη στο …άπειρο και ενδεχομένως να προκαλέσει πρωτόγνωρες και χαοτικές καταστάσεις στην οικονομία μας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει καθαρά στους πολίτες και θα υπογραμμίσει ότι ο ίδιος εφόσον λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού, στις άμεσες προτεραιότητες του, θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και εθνικών εκλογών, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, δεν αρμόζει στην Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στις τελευταίες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς, λίγο πριν ξεκινήσουν οι νέες εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια, είναι να συνεχιστεί ο απευθείας διάλογος του προέδρου της ΝΔ με τους πολίτες. «Είναι μια τακτική που ακολούθησε ο αρχηγός της ΝΔ προεκλογικά και έφερε αποτελέσματα», επισημαίνει στέλεχος της Πειραιώς.
Αντίθετα, σκληρή γραμμή θα ακολουθήσει απέναντι στα …μονοπρόσωπα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ.

Πολιτικά μορφώματα που δεν εκπροσωπούν τίποτε στην κοινωνία, ωστόσο συγκροτήθηκαν, μόνο για να βάλουν «τρικλοποδιές» στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τη στρατηγική του Μαξίμου.

Στην προκειμένη περίπτωση η «γραμμή» της ΝΔ είναι επίσης ξεκάθαρη. Κάθε ψήφος σε αυτά τα κόμματα είναι υπερ του ΣΥΡΙΖΑ», λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης της ΝΔ, τονίζοντας ότι αυτή την …αιμορραγία δεν θα την επιτρέψει η Πειραιώς.
Ήδη οι πολίτες στις ευρωεκλογές έστειλαν το μήνυμα τους αποδοκιμάζοντας και απαξιώνοντας πολιτικούς σχηματισμούς, όπως τους ΑΝΕΛ, και τα προσωπικά κόμματα των Τσιτουρίδη, Καρατζαφέρη, Κρανιδιώτη, Καμμένου Μπαλτακου και λοιπά.
Ιδιαίτερη περίπτωση και «αγκάθι», αποτελεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος δείχνει να έχει κάποιες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, μετα το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές. Η εκτίμηση των επιτελών της Πειραιώς είναι ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θέλει να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη Βουλή, επενδύοντας στον λαϊκισμό. Ωστόσο, όπως τονίζεται, όταν θα έλθει η ώρα της κάλπης, θα επικρατήσει η λογική και όχι ο πολιτικός παραλογισμός, καθώς σήμερα οι πολίτες έχουν γνώση τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον κ. Βελόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ