today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Α. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Είμαι περήφανος για τις Πρέσπες – Εκλογές στις 7 Ιουλίου

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ΕΡΤ 1 και ο ίδιος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα “θρίλερ” ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 θα αναλάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

“Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη “χαλαρή” ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την τελευταία ημέρα
«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της όπως ο νόμος ορίζει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα κλείσει η Βουλή» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προεκλογικές παροχές και την σωρεία τροπολογιών που έρχονται στη Βουλή.

Υποστήριξε δε ότι «δεν κάνουμε ρουσφέτια εξυπηρετούμε κοινωνικές ανάγκες» και πως «δεν είναι ρουσφέτια η πρόσληψη των καθαριστριών ούτε η διασφάλιση των ανθρώπων και της ΕΒΖ».

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα αλλά η κυβέρνηση έχει με βάση τους νόμους νομική δραστηριότητα ως την επόμενη Παρασκευή και αν νομοθετηθούν μέτρα που θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο να έρθει η Ν.Δ. να τις ψηφίσει.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και ακόμη και στους Κώδικες που έχει η Ν.Δ. συμφωνήσει που έχει προηγηθεί δουλειά 6 μηνών από έγκριτους νομικούς και επιμένει να μην συμμετάσχει στην διαδικασία» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να το ξανασκεφθεί αλλιώς «η Ν.Δ. θα πρέπει να έρθει στην Βουλή να εξηγήσει αν δεν την ψηφίσει αφού έχει προαναγγείλει ότι συμφωνεί και το έχει ζητήσει με τροπολογία της».

«Φέρνω τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου»
«Θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλα τα κόμματα και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον καλώ να αλλάξει γνώμη και να έρθει στην Βουλή να ψηφίσει τους Κώδικες» είπε. Εκτός από τους Ποινικούς Κώδικες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα φέρει στη Βουλή μία μέρα πριν την διάλυσή της τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1 Ιανουαρίου 2020.

Λέγοντας ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου» ο κ. Τσίπρας είπε «έχουμε κερδίσει το θέμα της μη μείωσης του αφορολογήτου, το γνωρίζουν οι θεσμοί και οι εταίροι. Είναι συμφωνημένο και προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της οικονομίας».

«Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης»
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θέτει σε κίνδυνο όσες παροχές έχει τάξει αλλά και όσα μέτρα θα ψηφίσει.

«Όταν εξήγγειλα τα μέτρα είπα στον ελληνικό λαό ότι η ψήφος είτε νομιμοποιεί είτε ανοίγει την συζήτηση και η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών και που ήξεραν ότι η Ν.Δ. θέλει την ιδιοκτησία της λιτότητας των μέτρων» είπε με έμφαση.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, “είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών”. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης “επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”. Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για “κρυφή ατζέντα” που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΠτΔ θα βρει τον τρόπο να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Προκόπης Παυλόπουλος να αρνηθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Πρόεδρος «θα πράξει με βάση τις εγγυητικές αρμοδιότητές του. Θα βρει τον τρόπο. Εχει την εμπειρία να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει το θέμα» είπε για να προσθέσει: «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον ΠτΔ σε αυτό».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «έχει απόλυτο δικαίωμα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και παρόλα αυτά ζήτησα συναίνεση. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Η στάση της Ν.Δ. κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Υποστήριξε ότι «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης» καθώς «εκκίνησε η διαδικασία κανονικά όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαν όλα τα κόμματα». Εγκάλεσε δε την ΝΔ ότι ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία «το βράδυ των εκλογών λίγα δευτερόλεπτα μετά το αποτέλεσμα έσπευσε να το ερμηνεύσει, είπε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έγινε πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ν.Δ».

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι με αφορμή την υπόθεση Novartis τρομοκρατεί τους δικαστές. «Τις συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι περήφανος για τις Πρέσπες»
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη αλλά κρίσιμη απόφαση. «Καμία Μακεδονία δεν χάσαμε, αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας, έκλεισε ένα μέτωπο στα βόρεια της χώρας, ώστε να ασχοληθεί με το κίνδυνο στην ανατολή όπου βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος και ταυτόχρονα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος και όχι τα τούρκικα» είπε.

Τόνισε δε ότι έλαβε μία δύσκολη απόφαση που οι προκάτοχοί του δεν τολμούσαν να πάρουν και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της πυροδότησε ένα κύμα λαϊκισμού. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε επιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι αυτές δεν φάνηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

Θα έπρεπε να λήξει η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ μετά τις Πρέσπες
Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως η ένταξη στους στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν τους ωφέλησε καθόλου, διότι μειώθηκαν τα ποσοστά τους, και ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Ο κ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είπε ότι «σε σχέση με τις εκλογές του 2014 η απώλεια ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 200.000 ψήφους, δηλαδή είχαμε 26.000 και πήραμε 24.000» για να συμπληρώσει: «Κατώτερο των προσδοκιών μας ήταν ότι υπερέβη το αποτέλεσμα των αντιπάλων μας κατά 10 μονάδες το ποσοστό του».

Ωστόσο σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει ως σήμερα 6 αναμετρήσεις και «θα ήταν δύσκολο να κερδίσει και την 7η μετά από 4 μνημονιακά χρόνια». «Ουδέν κακό αμιγές καλού» είπε πάντως.

«Εχοντας δει το τι καταφέραμε γιατί δεν ήταν δεδομένο ότι θα βγούμε από τα μνημόνια, την ίδια στιγμή όμως δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης του λαού» υποστήριξε αιτιολογώντας την ήττα.

«Δεν είναι εύκολη η ανατροπή την 7η Ιουλίου, αλλά είναι εφικτή»
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανατροπής του δυσμενούς αποτελέσματος στις εθνικές κάλπες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Εχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα, αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όσους μας ψήφισαν το 2015 και τώρα προτίμησαν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές».

Ο κ. Τσίπρας υπολόγισε ότι οι 600.000 πολίτες που δεν προσήλθαν στις κάλπες και οι 400.000 πολίτες που προτίμησαν μικρότερα κόμματα σχηματίζουν ένα εκατομμύριο που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. «Δεν είναι εύκολο το διακύβευμα» είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτή την μάχη το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή. Το πρωί τις 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες και θα γεμίσουν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ. Το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου δεν είναι προδιαγεγραμμένο».

«Οποιος έρθει πρώτος την 7η Ιουλίου, θα κάνει κυβέρνηση»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μάχη της 7ης Ιουλίου θα είναι σκληρά διλημματική για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι οι κάλπες θα βγάλουν κυβέρνηση λόγω μπόνους 50 εδρών. «Οποιος έρθει πρώτος στις εκλογές θα κάνει κυβέρνηση, δεν υπάρχει πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για Βενιζέλο: Θα ήμουν ευτυχής αν άλλαζε πολιτική το ΚΙΝΑΛ
Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε για την αποχώρηση Βενιζέλου και αν μετά από αυτό θα ήταν ανοικτός σε συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μου αρέσει να υπεισέρχομαι στα εσωτερικά άλλων κομμάτων, αλλά βλέπω ότι ο Βενιζέλος έφυγε αλλά η γραμμή του παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ. Για να συμπληρώσει: «Θα ήμουν πράγματι πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση Βενιζέλου πράγματι, σήμαινε αλλαγή πολιτικής για ένα κόμμα που ανήκει στον προοδευτικό χώρο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/synenteyxi-tsipra-stin-ert

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ