today-is-a-good-day
17 C
Athens

Τσεχία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δίωξη σε βάρος του πρωθυπουργού

Τσέχοι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της ΕΕ που αποκάλυψε ότι ο όμιλος των επιχειρήσεων που του ανήκει ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Αυτό που γράφτηκε [στην έκθεση] είναι σοβαρό», καθώς «μπορεί να αποτελέσει τη βάση για [την άσκηση δίωξης για] ποινικό αδίκημα», εξήγησε ο Πάβελ Ζέμαν, προϊστάμενος της εισαγγελίας, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT χθες Κυριακή.

Ο Μπάμπις, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ιδρυτής του λαϊκιστικού κόμματος ANO, είναι ιδιοκτήτης μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που συμπεριλαμβάνει εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα των τροφίμων, αλλά και σε αυτόν των ΜΜΕ.

Αν και μετέφερε τον όμιλο συμμετοχών Agrofert σε εταιρεία διαχείρισης το 2017, οι επικριτές του ερίζουν πως εμμέσως συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχό του.

Έρευνα της ΕΕ το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε από τσεχικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει ότι ο Μπάμπις παραβίασε τους κανόνες ως προς τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Η ΕΕ ενδέχεται τώρα να απαιτήσει να επιστραφεί ποσό ύψους 17,4 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο Agrofert.

Ο Μπάμπις διαψεύδει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της έκθεσης και κατηγορεί τον Ζέμαν ότι παραβαίνει τον κανόνα της ισονομίας με την πρωτοβουλία του και τον «υπερβάλλοντα ζήλο» που επιδεικνύει.

Χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους επί εβδομάδες για να απαιτήσουν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα σε βάρος του Μπάμπις.

Ο τσέχος πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά που συνδέονται με ευρωπαϊκά κονδύλια ήδη πριν από τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ