today-is-a-good-day
20 C
Athens

Θα μπει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Έντονος προβληματισμός στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ μετά από την αμετροεπή ενέργεια της Φώφης Γεννηματά να ωθήσει στην έξοδο του “κόμματος” την εμβληματικότερη προσωπικότητά του, τον πρ. εκλεγμένο Αρχηγό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα γεγονότα είναι γνωστά: Η κα Γεννηματά, ανέμενε όλους αυτούς τους μήνες από τον κ. Βενιζέλο να κάνει κάποιο λάθος προκειμένου να τον εκθέσει και εν τέλει να τον θέσει εκτός κινήματος. Αντίθετα ο κ. Βενιζέλος ήταν υποδειγματικός, στηρίζοντας την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ, κάνοντάς το ελκυστικό και διατηρώντας το εντός πολιτικού παιχνιδιού.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή μέρα, όπου η Φώφη Γεννηματά επέλεξε για επικεφαλής του Επικρατείας του κόμματός της τον Γιώργο Καμίνη, έναν απολύτως αποτυχημένο δήμαρχο, και έναν πολιτικό που δεν κατάφερε καν να εκλεγεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η κα Γεννηματά δεν φημίζεται για τις επιλογές της. Η προηγούμενη επιλογή της για τη θέση αυτή, ήταν ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ποτέ του δεν έχει τολμήσει να εκτεθεί στον σταυρό, και καταφέρνει να επιβιώνει, διαχειριζόμενος τον τίτλο του επικεφαλής ενός ανύπαρκτου κόμματος. Και αυτή της η επιλογή ήταν λανθασμένη, μιας και ο κ. Θεοχαρόπουλος την πούλησε, μεταπηδώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σφιχταγκαλιάσει μια ελκυστικότερη πολιτική καρέκλα, αυτήν του υπουργού.

Η κίνηση της κας Γεννηματά δεν ήταν τυχαία. Ήταν απολύτως προσχεδιασμένη προκειμένου να κυριαρχήσει στο κόμμα της, επιλέγοντας -βάσει σχεδίου- να θέσει εκτός της επόμενης βουλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Φαίνεται πως το ίδιο είχε αποφασίσει και για τον Γιώργο Παπανδρέου, επιχειρώντας να τον αντικαταστήσει πολιτικά με τον αδερφό του Νίκο, ο οποίος όμως απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Γι αυτό και τις τελευταίες ώρες, προσπάθεια να πειστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να παραιτηθεί από Ευρωβουλευτής, προκειμένου να τον αντικαταστήσει ο “αναπληρωματικός” Νίκος Παπανδρέου!

Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Όπως στο κενό φαίνεται να έπεσε και η προσπάθειά της να εξοβελιστεί από τα ψηφοδέλτια ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του στενού του συνεργάτη Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος αναφέρει ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κας Γεννηματά προέβλεπε τον αποκεφαλισμό και του ΓΑΠ, γι αυτό και ο ίδιος επέμεινε στην άμεση ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην Αχαία.

Οι ενέργειες αυτές της κας Γεννηματά, καθώς και η επιχείρηση στήριξης του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος έχει υποδειχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η ίδια έχει επιλέξει τη συστράτευσή της, άμεση ή έμμεση με το αντιμητσοτακικό μέτωπο που συγκροτεί ο κ. Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται πλέον τη Ν.Δ..

Συνήθως, όταν στα κόμματα επιχειρούνται αντίστοιχες πρωτοβουλίες εσωτερικής εκκαθάρισης όπως η σημερινή, ο αρχηγός έχει διασφαλίσει ήδη τα νώτα του, κάτι που δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει πολιτικά πλεονεκτήματα: Ως αρχηγός δεν κατάφερε να ενώσει την Κεντροαριστερά, αντίθετα την συνέθλιψε, και απέτυχε εκλογικά στις ευρωελογές, μη καταφέρνοντας να αυξήσει το ποσοστό που παρέλαβε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  θα αναμετρηθεί σε λίγες εβδομάδες με τον ίδιο της τον εαυτό: Στόχος πλέον δεν θα πρέπει ναι  είναι το υπερφίαλο διψήφιο ποσοστό, αλλά η είσοδος  στη Βουλή. Αλλά μετά την αποχώρηση  Βενιζέλου, η βουλή καθίσταται αμφίβολη.

Κάποιοι μιλούν για ρίσκο, προκειμένου να καταφέρει να ηγηθεί ενός “καθαρού”, δικού της κόμματος.

Κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για ψυχική της λύτρωση, μη μπορώντας να συμβιώσει πολιτικά με έναν πολιτικό του πολιτικού διαμετρήματος του Β.Βενιζέλου.

Άλλοι μιλούν για παρέμβαση της διαπλοκής προκειμένου μετά τις εκλογές να αποτραπεί η συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί από τον ελληνικό λαό. Αν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ επιβραβεύσουν την ενέργεια της κας Γενηματά, η ίδια θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματός της. Αν αντίθετα αποδοκιμαστεί, η κα Γενηματά θα πάει σπίτι της, ή θα επιδιώξει κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Και τότε  κάτι άλλο θα αναδειχθεί από τα σπλάχνα του ΚΙΝΑΛ, με σύγχρονη οπτική και ελκυστική ηγεσία που θα σέβεται την ιστορία του παλαιού ΠΑΣΟΚ και θα μπορεί να διεκδικεί το ρόλο μιας αξιόπιστης κυβερνητικής συνιστώσας. Αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα χωρά πλέον την κα Γενηματά και τους παρωχημένους της συμβούλους…

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ