today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Α. Γεωργιάδης:Η Ελλάδα για να πάει μπροστά χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα θέματα

«Η Ελλάδα, για να πάει μπροστά, χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα θέματα» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ακόμη ότι «η ΝΔ δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την όποια νίκη έχει, αν έχει, με τρόπο αλαζονικό, αλλά με τρόπο δημοκρατικό και συναινετικό».

Ερωτηθείς για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ ενόψει εθνικών εκλογών ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χωρίς ίχνος αλαζονείας, θέλουμε πρώτον να πείσουμε όλους όσοι μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές να μας ξαναψηφίσουν. Θέλουμε, όμως να πείσουμε και όσους δεν μας ψήφισαν, ότι αξίζουμε της επιλογής τους».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα». «Όλα αυτά είναι παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας απέρχεται. Θα ασχοληθεί με το μέλλον και τα προβλήματα των Ελλήνων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «άσκησε μια πολιτική εναντίον της μεσαίας τάξης, και επί κυβερνήσεως Τσίπρα και υπουργίας Τσακαλώτου όλοι υπέστησαν οικονομικό διωγμό».

Για το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «το να κάνει μία κατ΄ ουσία υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλαγές στη Δικαιοσύνη αποτελεί πρωτοφανές πραξικόπημα και βάζει όλους σε σκέψεις».

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την ελπίδα η Χρυσή Αυγή να παρουσιάσει περαιτέρω συρρίκνωση στην εθνική κάλπη, ενώ σχολιάζοντας το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές το κόμμα του κ. Βαρουφάκη σημείωσε: «Η μεγαλύτερη απειλή που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει, πολιτικά, ο κ. Τσίπρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης».

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

 

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήθελα να σας ρωτήσω: ποια, κατά τη γνώμη σας, ήταν τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και ποια τα όπλα της νίκης της ΝΔ;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε για τους εξής τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι άσκησε μία πολιτική εναντίον της μεσαίας τάξης. Έγδαρε όλους τους μικρομεσαίους αυτής της χώρας, είτε ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ήταν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ή ήταν αγρότες, ή ήταν συνταξιούχοι. Επί κυβερνήσεως Τσίπρα και υπουργίας Τσακαλώτου όλοι υπέστησαν οικονομικό διωγμό.

Ο δεύτερος λόγος είναι το αλαζονικό και τυραννικό ύφος της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η Αριστερά είναι φορέας δημοκρατικότητας, ευγένειας και μόρφωσης. Τώρα είδαν μια Αριστερά αλαζονική, που δεν σεβόταν τα δικαιώματα των μειοψηφιών και που απειλούσε διαρκώς πολιτικούς αντιπάλους.

Και ο τρίτος λόγος είναι, και αφορά προσωπικά τον κύριο Τσίπρα, ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων ψηφοφόρων, η πρώτη λέξη που πάει στο μυαλό τους όταν ακούνε το όνομα Τσίπρας είναι ψεύτης. Είναι δύσκολο να κερδίσει κάποιος, τον οποίον το 90% των συμπολιτών του τον θεωρεί ψεύτη.

Ερ. Θεωρείτε ότι υπάρχει μεθόδευση με την ημερομηνία εκλογών και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη; Πού στηρίζετε τον ισχυρισμό σας, με δεδομένης της πρότασης της κυβέρνησης προς τη ΝΔ για συναίνεση αναφορικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη;

Απ. Ήδη, ο κύριος Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σκοπεύει να κάνει την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πολλοί αρμοδιότεροι εμού συνταγματολόγοι, όπως ο κύριος Μανιτάκης και ο κύριος Χρυσόγονος, που δεν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχουν μιλήσει για καταδολίευση του Συντάγματος.

Ο κύριος Τσίπρας την Κυριακή των ευρωεκλογών παραιτήθηκε. Μπορεί να μην παραιτήθηκε τύποις, δηλαδή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραιτήθηκε όμως στο μεγάλο αφεντικό όλων μας. Στον ελληνικό λαό. Από την ημέρα εκείνη και μετά στην πραγματικότητα είναι ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Το να κάνει μια κατ΄ ουσίαν υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλαγές στη Δικαιοσύνη, αποτελεί πρωτοφανές πραξικόπημα και βάζει όλους σε σκέψεις, γιατί ξοδεύουν τόσο πολιτικό κεφάλαιο μέσα στον πολύτιμο χρόνο της προεκλογικής περιόδους, για να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα. Τι φοβούνται;

Ερ. Τώρα και εν ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών τι στρατηγική θα ακολουθήσει η ΝΔ;

Απ. Νομίζω όλοι οι Έλληνες από τη μέρα των ευρωεκλογών και το διάγγελμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν καταλάβει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία. Χωρίς ίχνος αλαζονείας θέλουμε πρώτον, να πείσουμε όλους όσοι μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές να μας ξαναψηφίσουν. Το πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε όμως να πείσουμε και όσους δεν μας ψήφισαν ότι αξίζουμε της επιλογής τους, για να δουλέψουμε σκληρά και να λύσουμε τα προβλήματά τους.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Ο κύριος Τσίπρας απέρχεται. Θα ασχοληθεί με το μέλλον, με τα προβλήματα των Ελλήνων, με το εισόδημα των συνταξιούχων, με τους μικρότερους φόρους για τους μικρομεσαίους, με την ασφάλεια στο σπίτι και στους δρόμους, έτσι να μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να φοβόμαστε. Αυτός είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

Ερ. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής στις εθνικές εκλογές με δεδομένο ότι μιλούμε για αρχές Ιουλίου;

Απ. Θα προτιμούσα να μην υπήρχε μεγάλη αποχή. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων και εγώ επιθυμώ οι άνθρωποι να συμμετέχουν στις δημοκρατίες και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αποκλείσω μία αυξημένη αποχή, καθόσον, πρώτον, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι υπάρχει ήδη ξεκάθαρος νικητής και υπό αυτήν την έννοια δεν θα υπάρξει ανάλογη πόλωση και δεύτερον, διότι η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είναι μία εβδομάδα μετά τις Πανελλήνιες, θερινών διακοπών, όπου πολλοί μπορεί πραγματικά και για οικογενειακούς λόγους να λείπουν. Θεωρώ ότι ήταν λάθος η επιλογή της 7ης Ιουλίου. Θα έπρεπε να γίνουν στις 30 Ιουνίου να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα.

Ερ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ στις εθνικές εκλογές θα είναι αυτοδύναμη;

Απ. Μάχομαι για την όσο το δυνατόν ευρύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το τι θα είναι η Νέα Δημοκρατία θα το δούμε τη βραδιά των εκλογών, όταν μετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Δεν μου αρέσει να προδικάζω κανένα εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα είναι ανοιχτά. Οι εκλογές ξεκινάνε από την αρχή.

 

Ερ. Κύριε αντιπρόεδρε θα προχωρήσετε αμέσως στην κατάργηση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής;

Απ. Έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι ένας από τους πρώτους νόμους θα είναι η αλλαγή της απλής αναλογικής. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Οι αγορές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και πρέπει, εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δύναμη, να απασφαλίσουμε μία βόμβα που έχει βάλει ο κύριος Τσίπρας, η οποία μπορεί να απειλήσει το μέλλον της Ελλάδος. Φαντάζεστε μία Ελλάδα που θα έπρεπε να γίνει συμμαχική κυβέρνηση 4-5 κομμάτων, όπως κάποτε στην Ιταλία; Στην Ιταλία είχαν μέσο όρο κυβερνητικής θητείας 8 μήνες. Στην Ελλάδα θα είναι τρεις. Θα είναι κρίμα να μπούμε σε ένα διαρκές πολιτικό χάος γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να σωθεί από τη διαφαινόμενη πολιτική του ήττα.

 

Ερ. Με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα, πιστεύετε ότι στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές πρέπει να ανοίξετε έναν διάλογο που θα αφορά προγραμματικές συμφωνίες για την επομένη των εκλογών;

Απ. Είναι απολύτως προφανές ότι και πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο και τον έχουμε ανοίξει. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένας τέτοιου τύπου διάλογος και όχι μόνο με το Κίνημα Αλλαγής, με όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά χρειάζεται και ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα θέματα. Για άλλη μία φορά σας λέω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει την όποια νίκη έχει, αν έχει, με τρόπο αλαζονικό, αλλά με τρόπο δημοκρατικό και συναινετικό.

 

 

Ερ. Ωστόσο, θα ήθελα την πρόβλεψή σας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιο εκλογικό αποτέλεσμα πιστεύετε ότι θα κινηθεί και πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Απ. Αντικειμενικά μιλώντας, η άσκηση που έχει μπροστά του ο κύριος Τσίπρας είναι μια δύσκολη άσκηση. Έχει υποστεί μια βαριά ήττα και θα έχει άμεσα εκλογές σε μία στιγμή που ο ελληνικός λαός φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε μία απόφαση. Παρά ταύτα, κάθε πρόβλεψη θα ήταν εξαιρετικώς παρακινδυνευμένη. Σας είπα και πριν, οι εκλογές ξεκινούν από την αρχή. Κανένας απ΄ όσους μας ψήφισε δεν έχει υπογράψει μαζί μας συμβόλαιο ότι είναι υποχρεωμένος να μας ξαναψηφίσει. Όπως αντίστροφα, κανένας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε μια καινούρια εκλογική αναμέτρηση. Καλό είναι αντί να κάνουμε προβλέψεις, να κάνει ο καθένας τη δουλειά του και να αφήσουν τον ελληνικό λαό με νηφαλιότητα να αποφασίσει.

Ερ. Κύριε αντιπρόεδρε, με δεδομένη την πτώση της Χρυσής Αυγής πιστεύετε ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω συρρίκνωση στην εθνική κάλπη;

Απ. Ελπίζω να παρουσιάσει περαιτέρω συρρίκνωση στην εθνική κάλπη. Πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί κάτι σημαντικό. Η Χρυσή Αυγή είναι πια εκτός μόδας. Για ένα διάστημα είχε γίνει μόδα ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος και οι άλλοι Χρυσαυγίτες, που εμφανίζονταν εκεί που πήγαιναν οι γιαγιάδες να πάρουν τα χρήματα από το ΑΤΜ και τα λοιπά. Όλα αυτά ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Χρυσή Αυγή έχει φανεί στο περισσότερο τμήμα του ελληνικού λαού τι πραγματικά είναι, και πιστεύω ότι αυτό έχει παίξει ρόλο στην πτώση των εκλογικών της ποσοστών. Ελπίζω αυτή η πτώση να συνεχιστεί για το καλό της Δημοκρατίας μας.

 

Ερ. Αλήθεια, πώς σχολιάζετε το ποσοστό που έλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος λίγο έλειψε να εκλέξει και ευρωβουλευτή;

Απ. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη απειλή που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει πολιτικά ο κύριος Αλέξης Τσίπρας είναι ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης. Από όλους όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος με πραγματική λάμψη που επηρέασε το εκλογικό σώμα ήταν από την αρχή ο κύριος Βαρουφάκης. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, ο κυριότερος λόγος που τον «ξήλωσε» ο κύριος Τσίπρας, δεν ήταν η οικονομία. Ήταν ότι φοβήθηκε πως ήταν ο μόνος που μπορούσε να του κλέψει την καρέκλα. Δεν έχει βρεθεί ακόμα κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να απειλήσει τον κύριο Τσίπρα κατά τον τρόπο που μπορεί ο κύριος Βαρουφάκης. Πιστεύω ότι η καθιέρωση του Γιάνη Βαρουφάκη στο εκλογικό σκηνικό και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του δίνει την ευκαιρία να επιτύχει κάτι τέτοιο. Μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει τεράστια απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ερ. Θα ήθελα, επίσης, να μου σχολιάσετε γενικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτιμάτε ότι τελικώς ο φόβος του λαϊκισμού και του εθνικισμού πλανάται πάνω στην Ευρώπη;

Απ. Κοιτάξτε, θα πρέπει να τα δούμε όλα με μία ψυχραιμία. Ναι μεν ο ευρωσκεπτικισμός ανέβηκε, όχι όμως όπως πολλοί τον φοβόντουσαν. Παραμένουν κυρίαρχες οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και μετά από μία τέτοια κρίση. Αυτό δείχνει, ότι παρά την Κασσάνδρα και τις Κασσάνδρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέχει. Αν κάνουμε όλοι τη δουλειά μας και λύσουμε τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λαμπρό και του ευρωσκεπτικισμού ζοφερό.

 

Ερ. Τέλος, κύριε αντιπρόεδρε θα ήθελα να μου πείτε ποιες πρέπει να είναι η προτεραιότητες της Ευρώπης μετά και τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 

Απ. Η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η κοινή οικονομική πολιτική, η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ Βορά και Νότου, η προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και το ελάχιστο ποσοστό καλής διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών, ο σεβασμός του περιβάλλοντος και άλλα πολλά, είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν τις πολιτικές όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ