today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Τουσκ: Το Brexit χρησίμευσε σαν «εμβόλιο» εναντίον της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές

Η απόλυτη παράλυση όσον αφορά το Brexit χρησίμευσε σαν «εμβόλιο» εναντίον της ψήφου στους ευρωσκεπτικιστές στις ευρωεκλογές, έκρινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αντιευρωπαϊκά κόμματα σημείωσαν μεν κέρδη στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά αισθητά μικρότερα από ό,τι προβλεπόταν, ενώ φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις, όπως οι φιλελεύθεροι και οι πράσινοι, αύξησαν επίσης τα ποσοστά τους σε βάρος του συρρικνούμενου πολιτικού κέντρου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα συνεχίσουν να έχουν ευρεία πλειοψηφία στην επόμενη ευρωβουλή.

Η ΕΕ διεμήνυσε στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης που κλείστηκε με την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους που οι ψηφοφόροι στην ήπειρο ανέδειξαν φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία [στο ΕΚ] ήταν το Μπρέξιτ», διαβεβαίωσε ο Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν τι σημαίνει το Μπρέξιτ στην πράξη, συνάγουν συμπεράσματα. Το Μπρέξιτ ήταν εμβόλιο κατά της προπαγάνδας εναντίον της ΕΕ και των ψευδών ειδήσεων», έκρινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία και ο διχασμός της κοινωνίας για το Μπρέξιτ δεν έχει πάψει να βαθαίνει τα τελευταία τρία χρόνια, όταν οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Γύρω από το πώς, το πότε, κι ακόμη και το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ επικρατεί ακόμη τεράστια αβεβαιότητα, και το αδιέξοδο ανάγκασε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ανακοινώσει την επικείμενη παραίτησή της τον επόμενο μήνα. Ο επόμενος πρωθυπουργός των συντηρητικών ενδέχεται να επιδιώξει πολύ πιο σκληρό διαζύγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ