today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τι προσδοκά η Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Μια ακόμη μεγάλη νίκη επιδιώκει η ΝΔ στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν την τελική επικράτηση της στις εθνικές εκλογές.

Το «στοίχημα» για την Πειραιώς είναι την ερχόμενη Κυριακή, η ΝΔ να κάνει …ταμείο με δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες και «γαλάζιους» τους μεγάλους δήμους της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η καθαρή νίκη των υποψηφίων της ΝΔ θα έχει θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο στο νεοδημοκρατικό «στρατόπεδο», ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, που είναι και ο στρατηγικός στόχος της Πειραιώς.

Παράλληλα η δεύτερη κατά σειρά συντριβή του κυβερνώντος κόμματος, θα προκαλέσει νέο δυνατό σοκ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη κινείται σε τροχιά ενδοσκόπησης για τα αίτια της βαριάς ήττας και εσωστρέφειας.

Ο Β΄γύρος των Περιφερειακών εκλογών αρχίζει με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πειραιώς , αφού ήδη πέντε περιφέρειες έχουν μπλε χρώμα.
ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 61,7%, ο Κώστας Αγοραστός στην Θεσσαλία με 55,46%, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου, με 57,05%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 54,25% και ο Γιώργος Κασαπίδης στην Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 52,5%, κέρδισαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους και ανέβασαν ψηλά τον πήχη για την τελική έκβαση της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κομβικής σημασίας για τα σχέδια της ΝΔ χαρακτηρίζονται οι περιφέρειες: στην Αττική, την Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά, στη Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι σε αυτές τις περιοχές, οι κ.κ Πατούλης, Νίκας, Κράτσα, Σπανός και Φαρμάκης, έχουν ήδη στα χέρια τους συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τη γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης, έχει θέσει στη διάθεση τους τον κομματικό μηχανισμό.
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει στις κρίσιμες περιφέρειες ενώ έχει ήδη ζητήσει την περαιτέρω ενεργοποίηση των τοπικών βουλευτών.
Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Πατούλης δείχνει έτοιμος να κερδίσει την Ρένα Δούρου, η οποία,  πέρασε στο δεύτερο γύρο, αλλά με μεγάλη δυσκολία.
Η διαφορά των 18 μονάδων που προηγείται ο κ. Πατούλης είναι μεγάλη για να ανατραπεί από την «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το φορτίο της Μάνδρας και του Ματιού που έχει στους ώμους της.
Η εκτίμηση είναι ότι όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο, ο Γ. Πατούλης έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει τη μάχη.
Στην Πελοπόννησο υπάρχει «ντέρμπι» ανάμεσα στον νυν Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στον Παν. Νίκα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία για αίσιο τέλος αυτής της αναμέτρησης.
Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων η μάχη θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Σπύρου.

Αν επικρατήσει η λογική, αλλά και το “πολιτικό ρεύμα”  η Ρόδη Κράτσα θα κερδίσει τον αντίπαλο της Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός έχει μια σημαντική διαφορά, περίπου 16 μονάδων, που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Στη Δυτική Ελλάδα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης (ΝΔ) την περασμένη Κυριακή έκανε την πρώτη έκπληξη και κέρδισε τον Απ. Κατσιφάρα, με τέσσερις μονάδες. Ο υποψήφιος της ΝΔ με τη νίκη του έχει αποκτήσει ένα ψυχολογικό αβαντάζ και πηγαίνει με τον αέρα του νικητή, ειδικά με την απήχησή του στις νεανικές ηλικίες και τα δυναμικά κοινά.
Στο Βόρειο Αιγαίο και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χριστιάννα Καλογήρου και ο Χρήστος Μέτιος έχουν απέναντι τους τους Κ. Μουντζούρη και Χ. Τοψίδη οι οποίοι ανήκουν και αυτοί στην κεντροδεξιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο Δήμο Αθηναίων, που είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας ο Κώστας Μπακογιάννης, συνεχίζει τις περιοδείες στις γειτονιές της Αθήνας, χωρίς να ανησυχεί για το αποτέλεσμα. Η διαφορά των 25 μονάδων είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί από τον Νάσσο Ηλιόπουλο.

Στη Θεσσαλονίκη η νίκη είναι …γαλάζια υπόθεση. Στο πρώτο γύρο ο εκλεκτός της Πειραιώς Νίκος Ταχιάος έλαβε 22,37%, και έχει καθαρό προβάδισμα, αλλά το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. Ακολουθεί ο Κώστας Ζέρβας επίσης γαλάζιος με 14,86% και ο Γ. Ορφανός πρ. Βουλευτής της Ν.Δ. με 14,54%.

Η Πειραιώς για το Δήμο Θεσσαλονίκης κρατά χαμηλούς τόνους καθώς όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, ο σχεδιασμός γίνεται και για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Τέλος στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης, με 45,34% είναι φαβορί για το δήμο, έναντι του γαλάζιου Π.Βλαχάκου, κάτι όμως που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα την Πειραιώς, μιας και το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Πειραιά στελεχώνεται από πολλά στελέχη της γαλάζιας Παράταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ