today-is-a-good-day
20.5 C
Athens

Η στρατηγική της Ν.Δ. στον δρόμο για τις εθνικές κάλπες

«Καθαρές» κουβέντες, ευρεία κοινωνική συναίνεση και «καθαρές» λύσεις είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα δομηθεί το αφήγημα της ΝΔ, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Στόχος είναι η αυτοδυναμία, αν και επίσημα η Πειραιώς, αποφεύγει να προσδιορίζει επακριβώς τον πήχη της κρίσιμης αναμέτρησης.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την κάλπη των ευρωεκλογών, η ΝΔ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και μάλιστα πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπό προϋποθέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να επιτύχει ακόμη και ισχυρή πλειοψηφία, αν η ΝΔ αυξήσει το προβάδισμα της τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η εκτόξευση της διαφοράς σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα, δεν αποτελεί μη ρεαλιστικό στόχο, καθώς η ΝΔ θα πάει στις εκλογές με τον αέρα του νικητή, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εκλογική δυναμική της.

Στο σημείο αυτό, όμως οι «γαλάζιοι» ειδικοί παίρνουν χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν τις έδρες, με διάφορα σενάρια εργασίας, έχοντας υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την έκπληξη με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜεΡΑ25 κ. Βαρουφάκη, που προέκυψε σχεδόν από το πουθενά.

Στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στην Πειραιώς για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του κόμματος, η απόφαση που ελήφθη είναι το κόμμα να ακολουθήσει τη «συνταγή» που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογική επιτυχία της 26ης Μαΐου.
Φυσικά θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στα δεδομένα των εθνικών εκλογών, αφού προηγουμένως ληφθεί υπόψη η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει το Μαξίμου, αν και εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα διχαστικά διλήμματα

Την επικαιροποίηση της τακτικής της θα αναλάβει ο επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος την τελευταία εβδομάδα προέβλεψε με υψηλή ακρίβεια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενημέρωσε σχετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στις προεκλογικές ομιλίες του θα μιλήσει εκ νέου με τη γλώσσα της αλήθειας και θα έχει καθαρό πολιτικό λόγο και προτάσεις, μια τακτική που ακολούθησε και στη εσωκομματική κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ και από «αουτσάιντερ» που ήταν κέρδισε την αναμέτρηση.

Επιπλέον θα συνεχίσει τα ανοίγματα του στην κοινωνία και θα απευθυνθεί στους πολίτες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης. Ειδική αναφορά θα κάνει στους ψηφοφόρους εκείνους που για διάφορους λόγους απείχαν της εκλογικής διαδικασίας.

Στις βασικές προτεραιότητες του γαλάζιου επιτελείου είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι για την ορθότητα του προγράμματος της ΝΔ και να τη ψηφίσουν για τις προτάσεις της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει ευρεία πλειοψηφία για να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος και χωρίς συμβιβασμούς το σχέδιο του. Ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά, ότι θα επιδιώξει τις πολιτικές συναινέσεις με τα άλλα κόμματα, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στην Πειραιώς απεύχονται το «αυτογκόλ» και για το λόγο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ έλαβαν ένα sms από την ηγεσία η οποία αφού τους ευχαριστεί για τον αγώνα τους, τους τονίζει ότι πρέπει να προσεκτικοί, σεμνοί και συγκρατημένοι. Ένα sms ενδεικτικό για τη χροιά της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ