today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τη “μοχθηρία” των καιρών μας

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα «τη μοχθηρία και την ασχήμια των καιρών μας» που οδηγούν στην απόρριψη των μεταναστών, σε ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες.

«Η μοχθηρία και η ασχήμια των καιρών μας επιτείνουν τον φόβο μας για τους «άλλους», τους άγνωστους, τους περιθωριοποιημένους, τους ξένους. Αυτό διαπιστώνεται κυρίως σήμερα, μπροστά στην άφιξη των μεταναστών και των προσφύγων που χτυπούν την πόρτα μας αναζητώντας προστασία, ασφάλεια κι ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο ποντίφικας στο μήνυμά του.

Το κείμενο αυτό, που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, δόθηκε στη δημοσιότητα την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, τις οποίες σηματοδότησε η άνοδος της ακροδεξιάς, που θέλει να κλείσει τις πόρτες της Ευρώπης στους μετανάστες.

«Ο φόβος είναι δικαιολογημένος κυρίως διότι δεν υπάρχει προετοιμασία για αυτήν τη συνάντηση. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το να έχουμε αμφιβολίες και φόβους. Το πρόβλημα είναι, όταν αυτά (τα συναισθήματα) επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε σε σημείο που γινόμαστε στενόμυαλοι, κλεισμένοι, και κυρίως, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ρατσιστές», υπογράμμισε ο Φραγκίσκος.

«Βίαιες συρράξεις και αληθινοί πόλεμοι δεν σταματούν να σπαράζουν την ανθρωπότητα, οι αδικίες και οι διακρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη (…) και οι φτωχότεροι και οι πλέον ευάλωτοι είναι εκείνοι που την πληρώνουν», συνέχισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η συμπεριφορά προς τους μετανάστες «συνιστά ένα καμπανάκι κινδύνου που μας προειδοποιεί για την ηθική παρακμή που καραδοκεί», είπε ο Πάπας.

«Δεν πρόκειται μονάχα για τους μετανάστες: δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα πρόσωπο. Ο σημερινός κόσμος γίνεται καθημερινά όλο και πιο ελιτιστικός και σκληρός προς τους αποκλεισμένους» τόνισε ο Φραγκίσκος.

Η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες θα εορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ