today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ανάλυση: Η Βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα των Ευρωεκλογών

Βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα που βγαίνει από την πρώτη ανάγνωση των exit poll. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. ξεπερνά τις 9 μονάδες με πολλούς δημοσκόπους να κρίνουν ότι η διαφορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εμφανής μόνον στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά και στα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου πολλοί από τους  εκλεκτούς της Κουμουνδούρου μένουν εκτός δεύτερου γύρου. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που εκτέθηκαν στις τοπικές εκλογές, αποτελούν προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα και στελέχη πρώτης γραμμής, ως εκ τούτου το δυσμενές αποτέλεσμα χρεώνεται προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ. θα πρέπει να είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την πρώτη ανάγνωση των exit poll, αφού καταδεικνύεται η καθολική κυριαρχία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Η νίκη δεν είναι απρόσωπη, αλλά έχει ονοματεπώνυμο: την χρεώνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του εκλογική μάχη που κλήθηκε να δώσει ως επικεφαλής της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνον κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα νίκης στη Ν.Δ., αλλά να αντιστρέψει την αρνητική διαφορά που παρέλαβε, σε θετικό ρεύμα νίκης σε ολόκληρη τη χώρα.

Το βασικότερο όμως εύρημα των αποψινών exit poll είναι ότι το υψηλότατα ποσοστό της Ν.Δ. συνεπάγεται αυτοδυναμία της Ν.Δ. σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Παράλληλα η μεγάλη διαφορά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιούργησαν και μια μικρή αποσυσπείρωση της τελευταίας στιγμής στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας κόσμο στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη και στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μπορεί να εκλέξουν Ευρωβουλευτή.

Αντίστοιχα καταποντίζονται μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΠΟΤΑΜΙ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επηρεασμένα από την στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε μια μεγάλη απογοήτευση του κόσμου για τη θητεία της Ρένας Δούρου, αλλά και η εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τις μεγαλύτερες περιοχές της χώρας.

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα αυτής της πρώτης ανάλυσης, είναι ότι η πρωτοφανής διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, με τη χώρα να οδηγείται ταχύτερα από το αναμενόμενο σε εκλογές….

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ