today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Στρατηγική ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ιστορία των Ευρωεκλογών

Το αποτέλεσμα που εμφανίζουν τα exit poll απόψε, καταδεικνύουν μία από τις μεγαλύτερες ήττες που έχει υποστεί κυβερνητικό κόμμα στην Ιστορία των Ευρωεκλογών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που σύμφωνα με τα exit poll ξεπερνά τις 7 μονάδες, είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα με εξαίρεση τις εκλογές του 2004 (που συνέπεσαν με τις εθνικές εκλογές) όπου η διαφορά Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ έφτασε τις 9 μονάδες.

Ποιες ήταν οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων στις ελληνικές ευρωεκλογές; Το 1981, η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν πρώτο κόμμα, και τη ΝΔ που ήταν δεύτερο κόμμα, έφτασε το 8,78%. Το 1984, το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε της ΝΔ με διαφορά 3,55%. Το 1989, η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με διαφορά 4,5% από το ΠΑΣΟΚ. Το 1994, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά από τη ΝΔ με διαφορά 4,97%. Το 1999, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,35% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2004, η ΝΔ αναδεικνύεται και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές με διαφορά 9,02% από το ΠΑΣΟΚ. Το 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με διαφορά 4,35%. Το 2014, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,85% από τη ΝΔ που ήρθε δεύτερο κόμμα.

Αν λοιπόν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως εμφανίζεται στα exit poll  επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται όχι μόνον για στρατηγική ήττα, αλλά για μία εκ των μεγαλυτέρων ηττών που θα έχει ποτέ σημειωθεί στη χώρα.

Κυρίως όμως, θα σημαίνει απώλεια της πολιτικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον ως εμφανώς δεύτερο κόμμα, δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση για οποιαδήποτε απόφασή του.

Αν κανείς αναλογιστεί ότι στις ότι τελευταίες ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας κέρδισε με 3,8% και κίνησε γη και ουρανό για να ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά δηλώνοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά, το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί κόλαφο για τον ίδιο προσωπικά!

Αλλά και κάτι ακόμα: Το μέγεθος της στρατηγικής ήττας του κ. Τσίπρα καταδεικνύεται από τον πήχη που ο ίδιος είχε βάλει στον εαυτό του, βαφτίζοντας ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τη μία ψήφο διαφορά και ερμηνεύοντάς την ως αποδοκιμασία του ιδίου και του προγράμματος που εφαρμόζει!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ