today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Προς εθνικές εκλογές τον Ιούνιο – Τι σηματοδοτεί η στροφή Τσίπρα

Έτοιμος για ασφυκτικό «πρέσινγκ» στον Αλεξη Τσίπρα, προκειμένου να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση καθαρής νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεχθεί εισηγήσεις, την ερχόμενη εβδομάδα, να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλο και να ζητήσει εκλογές.

Του Κώστα Πασίση*

Μια κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, που δείχνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ, με τον αέρα του νικητή, επιδιώκει να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, με δίκες του πρωτοβουλίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός στις ευρωεκλογές του 2014, έλεγε «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» και έχοντας επιτύχει μια διαφορά 3,8 μονάδων και με ποσοστό 26,5% είχε μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και ζητούσε εκλογές λόγω «δυσαρμονίας μεταξύ της βούλησης του εκλογικού σώματος και των συσχετισμών στη Βουλή.

Στην Πειραιώς τα σενάρια των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο αναζωπυρώθηκαν με ένταση, μετά την εντυπωσιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ερωτηθείς σχετικά άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν όλα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο συναγερμός σήμανε.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δεν απέκλεισε την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Οι δυο δηλώσεις στο πάρα πέντε της εκλογικής αναμέτρησης ηχήσαν περίεργα στο γαλάζιο επιτελείο. Έχοντας ως δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για το που γέρνει η «πλάστιγγα» των εκλογών, γνωρίζει ότι χάνει και προετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του.

Στη ΝΔ αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμούν ότι ο Τσίπρας βλέπει το διαγραφόμενο πολιτικό αδιέξοδο και ετοιμάζει το νέο αφήγημα του, για να υποστηρίξει την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ήδη το πρώτο δίλημμα έχει τεθεί από την πλευρά του Μαξίμου, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών: «Ψήφο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει επικύρωση των θετικών μέτρων, ενώ η τυχόν καταψήφιση της οδηγεί στην ακύρωση των παροχών, από τον Μητσοτακη».
Με αυτή την κίβδηλη επιχειρηματολογία, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα και να μη συζητηθούν κατά την προεκλογική περίοδο, μη αρεστά θέματα, όπως οι χλιδάτες διακοπές του Πρωθυπουργού σε υπερπολυτελή θαλαμηγό, η άγρια φορολογία της μεσαίας τάξης, οι περικοπές των συντάξεων και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού με ατέλειωτα ψέματα.

Ωστόσο, πίσω από τον αναγκαστικό ελιγμό Τσίπρα, κρύβεται και η οδυνηρή πολιτική πραγματικότητα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αρχής γενομένης από το βράδυ των εκλογών, όπου θα έχει υποστεί βαριά ήττα.

Όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, μετά από εκλογική ήττα ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου» για το χαμένο των εκλογών.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί τη βάσανο της αμφισβήτησης από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι περιμένουν το πρώτο σοβαρό «στραβοπάτημα» για να λύσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο Τσίπρας με τις πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει τους διαφωνούντες με τα σχέδια του για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, μέχρι να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο.

Στην Πειραιώς, όμως, ερμηνεύουν τη θεαματική στροφή του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών και με την αντίδραση των δανειστών οι οποίοι ετοιμάζονται, αμέσως μετα τις εκλογές να στείλουν το λογαριασμό στην κυβέρνηση για το προεκλογικό πακέτο παροχών.
Όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά, δείχνει να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και παίζει τα …ρέστα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ