today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Συνέντευξη Γιώργου Ορφανού στο ThePresident: «Δεν με φοβίζει ο Κλεισθένης, ούτε τον ξορκίζω!»

 

Αισιόδοξος για είσοδο στον β΄ γύρο των εκλογών εμφανίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός, αλλά και για τελική επικράτηση, πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε –όπως λέει- έχει συναινετική διάθεση.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μωυσή

1.Μετά από μια μακρά θητεία στα βουλευτικά και σε κυβερνητικά έδρανα με τη ΝΔ, τι σας ώθησε να επιμείνετε στην υποψηφιότητα σας, ως αντίπαλος του υποψηφίου που επέλεξε να στηρίξει η παράταξή σας και ποια είναι τα προγραμματικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, που διαφοροποιούν την πρότασή σας από εκείνη του Νίκου Ταχιάου, ή άλλων υποψηφίων που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο;

«Η εικόνα εγκατάλειψης της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε την αφορμή για να αποφασίσω να ασχοληθώ με τον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θεωρώ ότι οι θεσσαλονικείς θα με εμπιστευτούν για να αναλάβω το ‘τιμόνι’ του δήμου για τα επόμενα χρόνια, διότι ως συνδυασμός, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα με εξειδικευμένες προτάσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Άλλωστε, όπως έχω τονίσει, για εμένα αντίπαλος είναι τα προβλήματα και όχι οι συνυποψήφιοι μου, τους οποίους σέβομαι και θα συνεργαστώ μαζί τους, μετά τις εκλογές».

2.Οι δημοσκοπήσεις ως επί το πλείστον σας «δείχνουν» να δίνετε μάχη για την είσοδο στον β΄ γύρο. Στους ψηφοφόρους ποιων συνδυασμών «ποντάρετε», για να δικαιωθεί η αισιοδοξία σας για τελική επικράτηση;

«Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι θα είμαι στην β’ Κυριακή των εκλογών. Δεν το δείχνουν μόνο οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα ξεκάθαρα μηνύματα που λαμβάνω από τους δημότες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, οι οποίοι μου ζητούν να προχωρήσω για να αλλάξει η εικόνα του δήμου. Από την άλλη, μπορεί να προέρχομαι από τη ΝΔ, την οποία υπηρέτησα από διάφορες θέσεις ευθύνης εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να άγεται και να φέρεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις των κομμάτων. Άλλωστε, ο δήμος είναι οι ίδιοι οι δημότες, οι οποίοι αποζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι μια διοίκηση, η οποία θα απαντά στις εντολές του τάδε ή του δείνα κόμματος».

3.Παρά την ιδεολογική σας «συγγένεια» ο κ. Ταχιάος εμφανίζεται μάλλον αρνητικός σε μια συνεργασία μαζί σας στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εσείς με ποιους κρίνετε πως θα μπορούσατε να συνεργαστείτε την επόμενη μέρα;

«Θα συνεργαστώ με όλους όσους έχουν συναινετική διάθεση, διότι θεωρώ πως προτεραιότητα έχουν οι συλλογικές και όχι οι ατομικές ανάγκες. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά, αν θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το δήμο».

4.Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι και «αδιαπραγμάτευτοι» στόχοι σας για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης;

«Η καθαριότητα, η ασφάλεια και το κυκλοφοριακό είναι ζητήματα πρώτης γραμμής. Ειδικότερα, για το κυκλοφοριακό θα εκπονηθεί και μια μελέτη, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε ένα ζήτημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες ενώ θα αναζητήσουμε νέους χώρους στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης. Όσον αφορά την καθαριότητα, θεωρώ πως το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου είναι αρκετό για να συμβάλλει στην προσπάθεια για μια καθαρή Θεσσαλονίκη, αρκεί να υπάρχει η σωστή οργάνωση και λειτουργία, στοιχεία που απουσίαζαν τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της ασφάλειας είναι μείζονος σημασίας ζήτημα διότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων. Εξίσου αναγκαία, όμως είναι και η διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου του δήμου, ώστε να στηριχθούν πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία από τις προτάσεις-λύσεις που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο μας για τη Θεσσαλονίκη».

5.Επί δεκαετίες, ήσασταν στην πλευρά της αναφανδόν υποστήριξης εκλογικών συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής. Τώρα είστε θιασώτης της απλής αναλογικής; Αν ναι, τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη; Αν όχι, πως συμβαδίζει αυτό με τη συμβολή σας στον κατακερματισμό της εκλογικής δύναμης των Θεσσαλονικέων;

«Έχω επανειλημμένα εκφράσει τη γνώμη μου ότι ο ‘’Κλεισθένης’’ είναι ένας κακός νόμος, αφού προκαλεί πολυδιάσπαση δυνάμεων. Ωστόσο, αυτόν το νόμο έχουμε και με αυτόν πορευόμαστε. Άλλωστε, από την αρχή όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι ξέραμε τις προϋποθέσεις που θέτει και τα προβλήματα που δημιουργεί. Δε με φοβίζει ο ‘’Κλεισθένης και η απλή αναλογική του. Ούτε τον ξορκίζω. Σε όποιον δεν του ταιριάζει αυτή η στρατηγική νίκης για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, δεν κάνει για δήμαρχος της Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ