Υπόθεση Novartis: Εξηγήσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς έδωσαν πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

194
ΑΠΕ

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής εξηγήσεων προς τους Εισαγγελείς Διαφθοράς των πέντε μη πολιτικών προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων για το σκέλος της υπόθεσης της Novartis που αφορά την περίοδο 2011 -2012. Οι πέντε ερευνώμενοι, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις στους Εισαγγελείς που ερευνούν την εμπλοκή τους σε ύποπτες κινήσεις χρηματικών ποσών προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα για την προνομιακή τιμολόγηση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων ακριβών σκευασμάτων της, ώστε να επικρατήσουν στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για τέσσερα μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων, της επίμαχης περιόδου, που κλήθηκαν ως ύποπτοι για την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και τον υπεύθυνο διαφημιστικής εταιρίας που ελέγχεται για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων καθώς ερευνάται αν διευκόλυνε μέσω εικονικών τιμολογίων, ώστε «μαύρα» χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας να καταλήγουν σε κρατικούς αξιωματούχους. Μετά την παροχή εξηγήσεων και των πέντε μη πολιτικών προσώπων οι Εισαγγελείς μελετούν τα υπομνήματά τους και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση τους είτε με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους είτε με αρχειοθέτηση του μέρους αυτού της δικογραφίας.

Πάντως ενώ οι έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνεχίζονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει στασιμότητα ως προς την ανακοίνωση αρχειοθετήσεων για πολιτικούς οι οποίες έχουν γίνει από καιρό.

Πληροφορίες αναφέρουν από δικαστικές πηγές ότι ήδη έχει τεθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσημες ανακοινώσεις.

– Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis

-Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιριών.

-Πως δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές ,

-Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.