today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Μ.Μπορίσοφ και Α.Τσίπρας στην τελετή έναρξης έργων του αγωγού IGB

Τον ρόλο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και την Ευρώπη εν συνόλω, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων έναρξης των έργων κατασκευής του IGB, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε τοποθεσία έξω από το χωριό Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έφτασαν από κοινού στον χώρο της τελετής, σε ένα μαύρο τζιπ, που οδηγούσε ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ. Οι δύο πρωθυπουργοί ήταν κι αυτοί που έκλεισαν και την τελετή έχοντας στο πλευρό τους, τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών Γιώργο Σταθάκη και Τεμενούζκα Πέτκοβα. Οι τέσσερις τους, παίρνοντας συμβολικά στα χέρια σκαπτικά εργαλεία, φτυάρισαν το χώμα μπροστά στην εξέδρα, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού.

Αυτός δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος συμβολισμός της τελετής, αφού νωρίτερα τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν δύο νεαρές ντυμένες με παραδοσιακές στολές και πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ψωμί και μέλι, με τον κ. Μπορίσοφ να τον προτρέπει να το δοκιμάσει.

Πέραν των συμβολισμών, στην τελετή εγκαινίων που ακολούθησε, ο κ. Μπορίσοφ, όπως νωρίτερα είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου αγωγού στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπόικο Μπορίσοφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί πλέον μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είδατε τη χαρά των ανθρώπων και στο Κίρκοβο, μουσουλμάνων και χριστιανών. Γιατί αυτό είναι το μέλλον της περιοχής (σ.σ. η συνεργασία). Στην περιοχή που βρισκόμασταν», είπε ο κ. Μπορίσοφ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο σε κάθε ευκαιρία αποκαλούσε «φίλο Αλέξη», «βρίσκονταν τα μεγαλύτερα στρατεύματα, πύραυλοι της Βουλγαρίας, κατά της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ήταν στραμμένοι προς την Ελλάδα, ενώ τώρα χτίζουμε αγωγούς φυσικού αερίου, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια». Ως επίρρωση, δε, των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπορίσοφ έφερε και ως παράδειγμα την παρουσία πολλών Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών «παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη», ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

«Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η επιτυχής μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου, αλλά και με τη δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα αναβαθμίσουν συνολικότερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ