today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Politico: Ο διάδοχος του Juncker μπορεί να είναι σοσιαλιστής- κι όχι απαραιτήτως ο Timmermans

Ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι ένας σοσιαλιστής επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι κάτι αδιανόητο πια, αν και δεν είναι αυτονόητο ότι αυτός ο σοσιαλιστής θα είναι ο.Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει ηγηθεί του εκτελεστικού βραχίωνα της Ε.Ε. από το 1999, όταν ο Manuel Marín της Ισπανίας κάλυψε τη θέση για έξι μήνες ως αντικαταστάτης του Jacques Santer, του Λουξεμβούργιου συντηρητικού, ο οποίος λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Κανένας σοσιαλιστής δεν έχει υπηρετήσει πλήρη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής από το Γάλλο Jacques Delors, ο οποίος κατείχε τη θέση εργασίας 1985-1995.

Μερικοί Σοσιαλιστές, ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία διατηρούν ακόμα και την ελπίδα να διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Και η άνοδος μιας νέας προοδευτικής πολιτικής δύναμης υπό την ηγεσία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte θέτει σε αμυντική θέση τη μακροπρόθεσμη κυριαρχία του ΕΛΚ, και υποψήφιος του , Manfred Weber.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει το πρόσφατο άνοιγμα του Frans Timmermans σε μία αριστερόστροφη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την ακροαριστερά και θα εκτείνεται από τον Macron έως το Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μία τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο του ΕΛΚ, το οποίο τώρα κατέχει τα τρία κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε.: στο Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Ήδη, δύο από τους πιο εξέχοντες σοσιαλιστές ηγέτες στην Ευρώπη – ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός António Costa της Πορτογαλίας – έχουν σηματοδοτήσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με το Macron. Οι Sánchez και Costa συναντήθηκαν με τον Ολλανδό πρωθυπουργός Mark Rutte και το Βέλγο ομόλογός τους Charles Michel, δύο φιλελεύθεροι και οι σύμμαχοί του Macron, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Μεταξύ των σοσιαλιστών, η πρώην Πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt είναι πιθανή υποψήφια για ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της Ε.Ε, ενώ και ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Josep Borrell και πρώην πρόεδρος του ΕΚ είναι ο πρώτος υποψήφιος στη λίστα του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος και αναμένεται ότι θα καταλάβει υψηλό αξίωμα στις Βρυξέλλες είτε στην Κομισιόν είτε στο Κοινοβούλιο.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, των οποίων τα ονόματα ανακινούνται συχνά στις συζητήσεις, είναι οι δύο φιλελεύθεροι, Mark Rutte και o Δανός Πρωθυπουργός Lars Løkke Rasmussen, ενώ και η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είναι στην επίσημη λίστα της συμμαχίας ALDE των φιλελεύθερων κομμάτων για τις κορυφαίες θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ζευγάρια των Play off του NBA (pic)