today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Μπορούν οι παροχές Τσίπρα να μετατρέψουν το εκλογικό κλίμα;

Περιορισμένη είναι η απήχηση των τελευταίων προεκλογικών παροχών του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Η ΝΔ, αν και αρχικά ανησύχησε από το μπαράζ παροχών, διαπιστώνει ότι το προβάδισμα της είναι παγιωμένο.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι κρατά τη διαφορά σε σταθερά υψηλά επίπεδα.

Του Κώστα Πασίση

Στην Πειραιώς μελετούν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλο το πακέτο με τα δώρα Τσίπρα της τελευταίας στιγμής έχουν επηρεάσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 120.000 έως 150.000 ψηφοφόρους, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα μηνύματα ωστόσο παραμένουν αισιόδοξα κυρίως γιατί το βασικό όπλο της κυβέρνησης, που είναι η υποτιθέμενη 13η σύνταξη, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα.

Αντίθετα υποστηρίζεται ότι επειδή η …σύνταξη δόθηκε «κουτσουρεμένη», αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των συνταξιούχων που περίμεναν περισσότερα. Στο, Ζάππειο ο Πρωθυπουργός είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.

Μετά τη «ψυχρολουσία», από τη μουρμούρα των συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας χθες είπε ότι τώρα δόθηκε ενίσχυση που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι, αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα.
Επιπλέον ύστερα από τον μικρό αντίκτυπο που είχε το «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου επιστράτευσε μπαράζ ρουσφετολογικών τροπολογιών σε μια ύστατη προσπάθεια να «ψαλιδίσει» τη διαφορά με τη ΝΔ που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός εντείνει ακόμη περισσότερο τις περιοδείες του, ώστε κεφαλαιοποιήσει όποια κέρδη μπορεί από την προσωπική παρουσία του.

Στη ΝΔ τονίζουν ότι ο κόσμος δεν εξαγοράζεται με επιδόματα και μιλούν για πανικό του Πρωθυπουργού, που στοχεύει εναγωνίως να μικρύνει τη διαφορά του, από τη Νέα Δημοκρατία.

Η προεκλογική αναμέτρηση τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε παρτίδα «σκάκι», μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Η εκτίμηση των «γαλάζιων» είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τα μέτρα που ανακοίνωσε ουσιαστικά επεδίωξε να κλείσει τη ψαλίδα των δυο κομμάτων και ουσιαστικά να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο για την τελική αντεπίθεση του, όταν θα στηθούν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.
Επίσης επιδιώκει την αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος του, «επενδύοντας» στον κίνδυνο της παλινόρθωσης της Δεξιάς.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ποντάρει» στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία των πολιτών θεωρείται πιο αξιόπιστος στο οικονομικό πεδίο και ειδικότερα στην μείωση της φορολογίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Όσον αφορά για τις μέρες που απομένουν μέχρι το βράδυ των εκλογών, στο Μοσχάτο περιμένουν να ενταθούν οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, να χαραχθούν οι γνωστές διαχωριστικές γραμμές και να «φιλοτεχνηθεί» η δημιουργία μιας εικόνας όπου από τη μια είναι οι «καλοί αριστεροί » κι από την άλλη η …επάρατη δεξιά.  “Από τη μια η Προοδευτική Παράταξη κι από την άλλη οι νεοφιλελεύθεροι, οι ακροδεξιοί, αυτοί που θα φέρουν την 7ωρη εργασία, θα απολύσουν, θα κόψουν επιδόματα…”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ