today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Π.Ψωμιάδης στο ThePresident: «Εφεύρεση διάλυσης ο Κλεισθένης, αλλά αυτοί είναι όροι του παιχνιδιού…»

Με το «στόχαστρό» του στραμμένο σαφώς προς τον υποψήφιο που απολαμβάνει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο, απαντά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης  στις ερωτήσεις του thePresident. Mε τα εθνικά θέματα και τη ασφάλεια στο επίκεντρο της προεκλογικής του ατζέντας, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «εθνικούς προδότες» όσους «παρέδωσαν τα πάντα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτώμενος για τη στροφή από την υποστήριξη συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής, στη συμμετοχή σε μια παλέτα υποψηφιοτήτων με σύστημα απλής αναλογικής, κατηγορεί μεν τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Κλεισθένη, αλλά προσθέτει πως «αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού και ή τους δέχεσαι, ή αποχωρείς».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μωυσή

  1. Μετά από μια μακρά πολιτική σταδιοδρομία συνδεδεμένη με τη ΝΔ, τι σας ωθεί να είστε αντίπαλος του υποψηφίου που έχει επιλέξει να στηρίξει το κόμμα σας και ποια είναι τα προγραμματικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, που διαφοροποιούν την πρότασή σας από εκείνη του Νίκου Ταχιάου ή του Γιώργου Ορφανού, που προέρχεται από τον ίδιο χώρο;

 

Με συγχωρείτε, αλλά επειδή είστε παλιός στο δημοσιογραφικό κουρμπέτι κύριε Μωυσή, γνωρίζετε πως στη Νέα Δημοκρατία με βρήκαν και δεν τους βρήκα. Έφερα πολλές, μεγάλες νίκες στην παράταξη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Εμένα κάλεσαν στα δύσκολα, το 2012, όταν έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και μου ζήτησαν να ηγηθώ του προεκλογικού αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί τα νούμερα δεν έβγαιναν. Αυτά, βέβαια, τα ξέχασαν. Μάλιστα πανηγύριζαν πολλοί κομματικοί «φίλοι» όταν έφυγα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βλέπετε, τα κάστρα πέφτουν από μέσα… Ιδιαίτερα τώρα όσον αφορά στο πρόσωπο του κυρίου Ταχιάου, επιβεβαιώνεται αυτό που ακούγεται ευρέως, πως σε αυτή τη Νέα Δημοκρατία σε εκτιμούν μόνο αν κάνεις για λίγο τον ¨αντάρτη¨ και γυρίσεις στη συνέχεια πίσω. Για παράδειγμα, αν χαρακτηρίσεις το κόμμα ¨μόρφωμα¨ όπως το έκανε στο παρελθόν ο κύριος Ταχιάος και τον ακολούθησε πρόσφατα ο κύριος Ψαριανός, εξασφαλίζεις μια θέση στα ψηφοδέλτια της παράταξης, είναι λέξη – κλειδί φαίνεται… Σε κάθε περίπτωση, καταθέτω στο λαό της Θεσσαλονίκης 35 χρόνια εμπειρίας στην Αυτοδιοίκηση και αυτό φρονώ πως είναι το μεγάλο, συγκριτικό μου πλεονέκτημα απέναντι σε όλους τους ανθυποψήφιους μου. Πραγματοποιήσαμε ένα τιτάνιο έργο. Με ρωτάτε, γιατί δεν πορεύτηκα μαζί τους. Μα με συγχωρείτε, εγώ πρώτος ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου και κάλεσα σε συστράτευση. Μάλιστα ζήτησα δύο φορές συνάντηση με τον Πρόεδρο, απάντηση δεν πήρα. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έκανε την επιλογή της εκ των υστέρων. Καθ’ όλα σεβαστή, προχωράμε. Και βεβαίως θα κριθούμε. Κάποιοι με το διχαστικό τους λόγο έχουν ήδη κλείσει τις πόρτες της συναίνεσης. Εμείς, με ένα κάλεσμα ενότητας προς όφελος της πόλης.

 

  1. Οι δημοσκοπήσεις ως επί το πλείστον σας «δείχνουν» εκτός β’ γύρου. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τις διαψεύσετε;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αυτόν που τις παραγγέλνει. Μπορώ αύριο το πρωί να σας φέρω μια δημοσκόπηση όπου θα εμφανίζομαι εγώ πρώτος. Η διαφορά είναι πως εγώ σέβομαι τους δημότες, δεν προσβάλω τη νοημοσύνη τους, ούτε επιχειρώ να χειραγωγήσω τη ψήφο τους, να δημιουργήσω κλίμα και εντυπώσεις με φτηνά μέσα. Αυτά πάντα συνέβαιναν και πάντα θα συμβαίνουν όσο υπάρχουν λεφτά κάτω από το τραπέζι. Ιδιαίτερα βέβαια όταν έχουν κάποιοι τα κομματικά τανκ από πίσω τους. Μη ξεχνάτε, για τα κόμματα εξουσίας, λεφτά υπάρχουν. Οι οικογενειακές, αλά καρτ δημοσκοπήσεις, με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Οι πολίτες ξέρουν πλέον τι γίνεται στο παρασκήνιο, το πώς κάποιοι επιχειρούν να καθοδηγήσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η μεγαλύτερη δημοσκόπηση για όλους μας είναι η κάλπη. Εκεί θα κριθούμε και θα αξιολογηθεί το έργο, η προσφορά του κάθε ένα από εμάς, το πρόγραμμα του, οι θέσεις του, η διαδρομή του. Και ασφαλώς εκεί θα κριθεί και η εγκυρότητα, η αξιοπιστία της κάθε είδους δημοσκόπησης.

 

  1. Το δημοσκοπικό «φαβορί», ο κ. Ταχιάος, εμφανίζεται κάθετα αρνητικός σε μια συνεργασία μαζί σας στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Πως το σχολιάζετε; Είστε έτοιμος για μια θητεία ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και με ποιους πιστεύετε πως θα μπορούσατε να συνυπάρξετε διοικητικά;

 

Κατ’ αρχήν ο κύριος Ταχιάος δεν με ρώτησε αν θα συνεργαζόμουν εγώ ποτέ μαζί του. Εκπροσωπεί μία ελίτ που είναι τελείως ξένη προς τις αρχές και τις αξίες μου. Πράγματι μας χωρίζει άβυσσος. Μας χωρίζει για την ακρίβεια μια ολόκληρη λίμνη, εκείνη των Πρεσπών… Ο κύριος Ταχιάος διαχρονικά, αν ανατρέξετε σε παλαιότερες δημόσιες παρεμβάσεις του, την εποχή που χειροκροτούσε το Γιάννη Μπουτάρη και «πουλούσε» τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, τον Κώστα Γκιουλέκα, ήταν αναφανδόν υπέρ του ξεπουλήματος της Μακεδονίας, μιλούσε ανοιχτά για διπλή ονομασία. Τώρα προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας πως δεν χωράει στην προεκλογική ατζέντα. Ο καθένας με τις ευαισθησίες του και τη συνείδηση του, ελαστική ή μη.. Τώρα όσον αφορά με ποιους θα συνεργαστώ, ξεκάθαρα αποκλείω τους εθνικούς προδότες, αυτούς που παρέδωσαν τα πάντα, όνομα, γλώσσα, ιστορία, ταυτότητα. Με αυτούς δεν έχω τίποτα να συζητήσω.  

 

  1. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι και «αδιαπραγμάτευτοι» στόχοι σας για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης;

Το προσωπικό μου στοίχημα είναι το ενώσω τους Θεσσαλονικείς. Γιατί είμαστε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Το 53% των περιφερειακών εκλογών του 2009 ήταν ενωτικό, δεν προέκυψε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και μόνο. Από εκεί και πέρα, είναι προσωπική μου δέσμευση πως η πόλη θα καθαρίσει, θα γίνει πιο φωτεινή, πιο ασφαλής. Γιατί άλλο ανοιχτή πόλη και άλλο μπάτε σκύλοι αλέστε. Με Ψωμιάδη γκέτο στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και σε άλλες πλατείες της πόλης, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Θα μπουν κανόνες, θα εφαρμοστεί ο Νόμος. Μπαίνει φρένο, σε συνεργασία με την Αστυνομία στην επέλαση της «εισαγόμενης» εγκληματικότητας. Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, επανεξετάζουμε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και τα «πασαλάκια» στο κέντρο της πόλης, το καταργούμε στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα, δημιουργούμε νέες θέσεις στάθμευσης. Η πολιτική του διωγμού των αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με τη μανία των πεζοδρομήσεων σταματά. Αναλαμβάνω προσωπικά τον τομέα της καθαριότητας, ενισχύουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με έμψυχο δυναμικό και νέα υλικοτεχνικά μέσα. Όραμα μου, η επέκταση της παλιάς παραλίας, η σύνδεση της με τη νέα.

 

  1. Επί δεκαετίες, ήσασταν στην πλευρά της αναφανδόν υποστήριξης εκλογικών συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής. Τώρα είστε θιασώτης της απλής αναλογικής; Αν ναι τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη; Αν όχι, πως συμβαδίζει αυτό με τη συμμετοχή σας σε μια «παλέτα» 22 υποψηφιοτήτων;

 

Έχουμε μπροστά μας μια νέα πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Προφανέστατα ο Κλεισθένης έχει μεγάλες αδυναμίες, θα φέρει πολιτικές τρικυμίες. Είναι άλλη μια …εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού, ή τους αποδέχεσαι και προχωράς ή αποχωρείς. Εγώ κατεβαίνω για να εκλεγώ, όχι για να παζαρέψω. Ρωτάτε για τους πολλούς υποψηφίους: Ο κάθε ένας έχει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, είναι απόλυτα σεβαστό. Ανακοίνωσα από τους πρώτους την υποψηφιότητα μου, από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε. Από εκεί και πέρα, η απαξίωση της Θεσσαλονίκης απαιτεί από όλους μας να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου μας.  

  1. Από τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να δουν οι πολίτες αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

 

Να δουν αντίδραση κύριε Μωυσή. Δε θέλουμε Μπουτάρη στη θέση του Μπουτάρη, πρόθυμους να τα ξεπουλήσουν όλα, στο βωμό της εξυπηρέτησης των σκοπών των Ιδρυμάτων της Παγκοσμιοποίησης. Η μάχη για την ακύρωση της προδοσίας των Πρεσπών ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Έχω δεσμευτεί για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου ευθύνης με φορείς της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας, όπου με τη συμπαράσταση (σε εθελοντική βάση) ομάδας νομικών και διεθνολόγων θα επιχειρήσουμε να ακυρωθεί αυτό το αίσχος που υπέγραψαν. Από εκεί και πέρα, θα ασκήσουμε πιέσεις στην επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης (αν είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός). Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τέλος. Δεν θα επιτρέψουμε τον ακρωτηριασμό της Πατρίδας μας. Ήδη ακούγονται φωνές για την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» εθνικής μειονότητας, τα μακεδονικά προϊόντα απειλούνται στις αγορές του εξωτερικού. Τις ολέθριες συνέπειες των Πρεσπών θα τις δούμε σε μερικά χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να είμαστε στις επάλξεις.   Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν κομματικές φανέλες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ