today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Η Νίκη Κεραμέως ανάμεσα στις κορυφαίες Ελληνίδες που θα πρωταγωνιστήσουν σε δημοσίευμα των FT

Με τίτλο “Έξι γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε” οι FT επιλέγουν στην Κυριακάτικη έκδοσή τους να αναφερθούν σε έξι Ελληνίδες γυναίκες που πιστεύουν ότι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Τα πρόσωπα αυτά,  που προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, την πολιτική, τις ΜΚΟ και  αθλητισμό, σύμφωνα με την  Κέριν Χόουπ που υπογράφει το δημοσίευμα, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη διεθνή της θέση, στην περίοδο που θα ακολουθήσει. “Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες της Ελλάδας, η οικονομική κρίση ήταν ένα σήμα για να μεταναστεύσουν σε δουλειές στο εξωτερικό. Άλλες όμως είδαν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη χώρα τους. Ακολουθούν έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας”.

Γράφει η έγκριτη εφημερίδα για τη Νίκη Κεραμέως:

“Ως σκιώδης Υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως διερευνεί τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο.
Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε.
Μια 45ετής Συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει μια ιδεολογική προσέγγιση στην ανώτατη εκπαίδευση, καταργώντας το ανώτατο όριο ετών που μπορούσε ένας φοιτητής να παραμείνει σε ένα ίδρυμα χωρίς να παίρνει πτυχίο, παγώνοντας ένα σχήμα αξιολόγησης των διδασκόντων, και ανακοινώνοντας δεκάδες συγχωνεύσεις σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης με περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας.
Η Κεραμέως, 38, εισήχθη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και αφού εργάστηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από 4 χρόνια ως Βουλευτής, θεωρεί ότι είναι στο κατώφλι μίας καριέρας στην πολιτική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ