today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Κωσταντίνος Ζέρβας στο ThePresident: «Αν ταξίδευα στον χρόνο….»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει στο ThePresident, και αποκαλύπτει τι θα έλεγε στον …κατά εννέα χρόνια νεότερο εαυτό του το 2010, για τη διοίκηση Μπουτάρη στην οποία συμμετείχε ως αντιδήμαρχος, αλλά και για Ταχιάο, Νοτοπούλου, Ορφανό και Βούγια. Δηλώνει αισιόδοξος για είσοδο στον β΄ γύρο των εκλογών και φαίνεται απογοητευμένος από την απλή αναλογική…

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μωυσή

1. Τι μήνυμα εκπέμπει κατά τη γνώμη σας η κάθοδος 22 και τελικά -λόγω πρωτοδικείου μόνο- 19 Υποψηφίων Δημάρχων και συνδυασμών στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

Εάν συνοδεύονταν από ισάριθμες προτάσεις για το μέλλον της πόλης δεν θα είχα πρόβλημα. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα όμως τολμώ να πω πως ο αριθμός υποψηφιοτήτων αποτυπώνει ανάγλυφα μία πολυδιάσπαση και έναν κατακερματισμό δυνάμεων αλλά και αιτημάτων. Από τη μία η πρόωρη αποδιάρθρωση της διοίκησης Μπουτάρη και από την άλλη η απλή αναλογική, έχουν διαμορφώσει μία πραγματικότητα που εμποδίζει τη δημιουργία συγκεκριμένης ατζέντας και δομημένου διαλόγου.

2. Οι δημοσκοπήσεις ως επί το πλείστον σας «δείχνουν» εκτός β΄ γύρου. Πόσο αισιόδοξος είστε για ανατροπή αυτών των προβλέψεων;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σημαντική άνοδο των ποσοστών μας και μια δυναμική Β’ γύρου. Ο χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι αρκετός για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Η πόλη θέλει δήμαρχο για να κάνει τη δουλειά και όχι κομματικό στέλεχος και λύση ανάγκης. Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω στα μάτια των συμπολιτών μου την αποφασιστικότητα και την ωριμότητα να μην επιτρέψουν πισωγυρίσματα. Είμαι αισιόδοξος γιατί η προσπάθειά μας να εκφράσουμε την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοικητική προοπτική, αγκαλιάζεται από ολοένα και περισσότερους.
Κυκλοφορώ στην πόλη, την έχω γυρίσει όλη – δεν κάνω καμπάνια μέσα από το γραφείο μου, ούτε μαθαίνω τα νέα της από τις εκπομπές των Αθηνών και από κομματικές εγκυκλίους. Για αυτό είμαι αισιόδοξος.

3. Με ποιους υποψηφίους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε την επόμενη μέρα να «συναντηθείτε» σε ένα σενάριο διοικητικής σύμπραξης;

Είμαι άνθρωπος των συνθέσεων και επιδιώκω τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Μια ματιά στο συνδυασμό «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» αποδεικνύει πως η πολυσυλλεκτικότητα είναι χαρακτηριστικό μας.
Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτήν την ερώτηση πως βάση για εμένα είναι η ύπαρξη μιας στοιχειώδους προγραμματικής σύγκλισης διότι δεν θέλω να γίνω συμμέτοχος και ομοτράπεζος διαπραγματευτών, συναλλαγών, ανταλλαγμάτων και διευθετήσεων πίσω από κλειστές πόρτες.
Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει διασφαλίζοντας της προσωπική και συλλογική μας αξιοπιστία και πάντα στη βάση ενός minimum σύγκλισης.

4. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι και «αδιαπραγμάτευτοι» στόχοι σας για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης;

Θεσσαλονίκη πόλη καθαρή μέσα στον πρώτο χρόνο – αισθητά καλύτερη μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019. Τίθεμαι επικεφαλής της καθαριότητας.
Θεσσαλονίκη πόλη ασφαλής, με ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, πίεση στην Πολιτεία για και αναδιοργάνωση ης ΕΛ.ΑΣ.
Θεσσαλονίκη των μεγάλων υποδομών – ολοκλήρωση, λειτουργική ένταξή τους στην καθημερινότητα της πόλης και σχεδιασμός των επόμενων έργων νέας γενιάς.
Θεσσαλονίκη κινητικά βιώσιμη με σοβαρό, αξιόπιστο και αξιοπρεπές δίκτυο ΜΜΜ
Θεσσαλονίκη κοινωνική, που δεν θα αφήνει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Στοχευμένες και αποτελεσματικές προνοιακές πολιτικές.
Τέλος, αστικές αναπλάσεις του δημοσίου χώρου που θα αποτυπώνουν τις φιλοδοξίες μας για τον 21αιώνα.

5. Τα τελευταία χρόνια ασκήσατε κριτική στη Διοίκηση Μπουτάρη, αλλά επί μακρόν, ήσασταν βασικός συνεργάτης του και αντιδήμαρχος της Διοίκησης Μπουτάρη. Αν ο Ζέρβας του 2019 επέστρεφε πίσω στο χρόνο τι θα έλεγε στον Κωνσταντίνο Ζέρβα του 2010 και πως θα ψήφιζε;

Αν είχαμε τη χρονοκάψουλα θα έπρεπε να τη χρησιμοποιήσουμε για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα 40 ετών. Παρόλα αυτά, θα έλεγα στον κατά 9 χρόνια νεότερο εαυτό μου να είναι πιο σκληρός με την αξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων, πιο αποφασιστικός στην ανάληψη πρωτοβουλιών, πιο αυστηρός στα πεπραγμένα της Διοίκησης Μπουτάρη.
Θα κρατούσα όμως και τα αποκόμματα των δηλώσεων του Νίκου Ταχιάου για το Μακεδονικό, θα σημείωνα τα κομματικά βήματα της κα Νοτοπούλου και θα ρωτούσα Ορφανό και Βούγια εάν τους ενδιαφέρει η Θεσσαλονίκη ή η κοινοβουλευτική πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ