today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η τέχνη σε  Πλατφόρμες

Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου

6Ο Πλατφόρμες  από  850 και πλέον καλλιτέχνες, οι οποίοι προέρχονται  από 17 χώρες συνθέτουν το  “PLATFORMS PROJECT  2019“ που παρουσιάζεται από 16 – 19 Μαίου στους  χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Μαίου και ο χώρος ήταν γεμάτος από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήρθαν να θαυμάσουν τα έργα των Ελλήνων και των ξένων καλλιτέχνων.

Η ιδέα  ξεκίνησε  το 2013 και σκοπό είχε να δώσει βήμα και χώρο σε νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να δράσουν ομαδικά και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ενότητες – πλατφόρμες.

Για δεύτερη χρονιά  η έκθεση  παρουσιάζεται στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών και στον εκθεσιακό χώρο ¨Νίκος Κεσσανλής” με τη συμμετοχή πάνω από 850 ανεξάρτητων  καλλιτεχνών από 17 χώρες.

Η εικαστικός  Άρτεμις Ποταμιάνου, έχει αναλάβει  την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης με στόχο την χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης μέσα από την ομαδική πρωτοβουλία  των καλλιτεχνών και την εξεύρεση από κοινού λύσεων σε εικαστικά ερωτήματα που τίθενται παγκοσμίως για τη τέχνη.

Οι ομάδες καλλιτεχνών -πλατφόρμες αποτελούμενες από καλλιτέχνες από διαφορετικές  χώρες,  κινούνται συλλογικά ώστε να λύσουν διάφορα  κοινά προβλήματα και να δημιουργήσουν έργα σε ενότητες που το ένα να είναι σε μια συνάρτηση με το άλλο .

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Platforms Project Μιχάλη Αργυρού,  η έκθεση έχει ως στόχο,  η ανεξάρτητη σύγχρονη εικαστική σκηνή να έχει ένα συλλογικό τόπο έκφρασης,  χωρίς  λογοκρισία, στοχευμένες θεματολογίες και εμπορικούς περιορισμούς.

Ένας επιμέρους στόχος της έκθεσης είναι να δημιουργηθούν δίαυλοι φιλίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και να καταστεί τόπος συνάντησης, αναταλαγής ιδεών για την προαγωγή της τέχνης, συνθέτοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Παράλληλα με την έκθεση διεξάγονται ομιλίες από ιστορικούς και ημερίδες σε διάφορα εκπαιδευτικά θέματα καθώς και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-16 χρόνων με το δικό τους χώρο για να δημιουργήσουν .Η  έκθεση διανθίζεται με  διάφορες περφόρμανς  από τους καλλιτέχνες που προωθούν το έργο τους .

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαίου.

Οι ώρες λειτουργίας είναι 12 – 21.00 και είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ