today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

DW: Η Ολλανδία θα ζητήσει από την Ελλάδα επαναβεβαίωση της τήρησης των δεσμεύσεων

Αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη μετά τις εξαγγελίες Αλέξη Τσίπρα για παροχές καθώς την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί το πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ζητήσει το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Συμφωνά με την Deutsche Welle τις τελευταίες μέρες είχε διαφανεί ότι ενστάσεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν επίσης κράτη μέλη και κοινοβούλια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το ολλανδικό κοινοβούλιο το οποίο θα ζητήσει την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί το πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τροποποίηση της συμφωνίας σχετικά με την υποχρέωση της Ελλάδας σε ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022. Δεν θα συζητήσουν επίσης το επόμενο διάστημα ούτε το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Υπενθυμίζεται πως έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Εurogroup χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις παροχές της κυβέρνησης για το 2019 και τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από μια πρώτη εξέταση, φαίνεται ότι οδηγούν σε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφισβήτησε και τη σύνθεση των μέτρων υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ