Σ.Φάμελλος: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση το βασικό δίλημμα των εκλογών

206

«Το βασικό δίλημμα και για την Ε.Ε. και για την αυτοδιοίκηση, είναι η πρόοδος, ή η οπισθοδρόμηση» τόνισε αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συζήτηση για την αυτοδιοίκηση στη Θέρμη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Ραγκούσης και ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι υπάρχει κοινός τόπος για δυνάμεις που συστρατεύονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ποιοτικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης.

«Το ερώτημα είναι πώς οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά κύτταρα δημοκρατίας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στα κοινά αγαθά και στα οφέλη που προκύπτουν από αυτά για όλους τους πολίτες» είπε ο κ. Φάμελλος.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «χρειάζεται εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση και στη δημοκρατία» και για αυτό το λόγο πρέπει να λείψουν λογικές και πρακτικές που αποκλείουν τους πολίτες και δημιουργούν διαπλοκή και πρόσθεσε. «Η μάχη δίνεται απέναντι σε λογικές ακρότητας, απομόνωσης, οπισθοδρόμησης, άρνησης της γνώσης» πρόσθεσε.

 

«Δημοκρατία των πολλών, η ολιγαρχία των ελίτ; Η αυτοδιοίκηση, ως κύτταρο δημοκρατίας, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη που εξελίσσεται» τόνισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι η συζήτηση δε γίνεται για την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει εκλογών, αλλά για το γεγονός ότι τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που θα αναδειχθούν, θα είναι τα πρώτα μεταμνημονιακά. Άρα, η συζήτηση γίνετια για την μεταμνημονιακή αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση είναι όραμα, είναι σχολείο και αξίες, Είναι κύτταρο δημοκρατίας, πολύ κρίσιμο στην Ελλάδα, όπου η κυρίαρχη μάχη που διεξάγεται και κορυφώνεται, είναι ανάμεσα στη δημοκρατία των πολλών και την ολιγαρχία, την οποία θέλουν να επιβάλλουν τα συμφέροντα μιας παρασιτικής ελίτ».

Τη διαπίστωση ότι η δημοκρατία σήμερα δέχεται μια ισχυρή επίθεση από τα άκρα και τον λαϊκισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά μπορεί να αναγεννηθεί, κατέθεσε ως προβληματισμό ο πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ ‘Αρης Σπηλιοτόπουλος.

«Σε αυτές τις εκλογές, είτε στις ευρωεκλογές, είτε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η κοινή συνισταμένη έχει να κάνει με το πώς πραγματικά μπορεί κανείς να ανανεώσει και επανοικοδομήσει τη σχέση του πολίτη και της πολιτικής» είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και συνέχισε:

«Δε χωρά αμφιβολία, ότι αυτή τη στιγμή η δημοκρατία δέχεται μια ισχυρή επίθεση τόσο από τα άκρα και τις ακρότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και από τη γάγγραινα του λαϊκισμού, που πραγματικά έχει δημιουργήσει ρωγμές μέχρι τα δικά της θεμέλια. Αν θέλουμε λοιπόν η δημοκρατία, ως σύστημα, να αμυνθεί και να αντέξει στα πόδια της, θα πρέπει να μπούμε σε λογικές συμμετοχικής δημοκρατίας, ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών και χρήσης των νέων τεχνολογιών προς όφελος της σύγχρονης επικοινωνίας του πολίτη και της πολιτικής και σε επίπεδο δήμων, και στο επίπεδο της Ελλάδας, και στο επίπεδο της Ευρώπης».

Τη συζήτηση με θέμα «Υπερβαίνοντας τα όρια», διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης και η παράταξη «Παρέμβαση πολιτών».