today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Αν θες να τρέχεις, χρόνο θα βρεις

*Του Νίκου Αρμένη

Προφανώς δεν βάζει κανείς το τρέξιμο στην καθημερινότητά του με το ζόρι. Δικαίωμά σου είναι να το δοκιμάσεις ή να μην βάλεις αθλητικά δρομικά παπούτσια ποτέ. Μην ισχυρίζεσαι όμως ότι δεν τρέχεις γιατί δεν έχεις χρόνο.

Τη δικαιολογία την έχω ακούσει από αρκετούς που για αδιευκρίνιστους λόγους δεν λένε ότι απλώς δεν γουστάρουν και γούστο τους και καπέλο τους δηλαδή..

«Μα πότε να προλάβω; Που χρόνος για τέτοια..;», και διάφορα άλλα παρόμοια λένε.

Μόνο σε μία περίπτωση πείστηκα ότι αντικειμενικά και τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όντως δεν άκουγα δικαιολογίες. Ήταν μια μητέρα και σύζυγος από εκείνες που τα κάνουν όλα. Μαγειρεύουν, μεγαλώνουν παιδιά, καθαρίζουν το σπίτι, εργάζονται καθημερινά με υπερωρίες και γενικά τραβάνε κουπί αλύπητα. Τι να πω σε μια τέτοια αγωνίστρια γυναίκα που από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 11 είναι στην πρίζα; «Έχεις δίκιο», της απάντησα συνιστώντας πάντως να βρουν με το σύζυγό της τρόπο ώστε να αποκτήσουν και οι δύο ποιοτικό χρόνο και για τη σχέση τους και για τον εαυτό τους. Να πάψουν να επιβιώνουν και να αρχίσουν ξανά να ζουν..

Αλλά πρόκειται για εξαίρεση. Ο κανόνας λέει ότι όλοι μας μπορούμε να βρούμε χρόνο για να κάνουμε, έστω τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα, την προπόνησή μας.

Να αναφέρω ορισμένα παραδείγματα. Γνωρίζω μαραθωνοδρόμο που στο επάγγελμα είναι μαρμαράς. Ξυπνάει χαράματα για να κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά η οποία απαιτεί ώρες ορθοστασίας και ατέλειωτη χειρωνακτική εργασία. Κι όμως.. θα βρει το χρόνο 4-5 φορές την εβδομάδα, το απόγευμα μετά τη δουλειά και παρά την κούρασή του, να προπονηθεί.

Γνωρίζω και εργαζόμενη μητέρα η οποία επίσης «παλεύει» καθημερινά για να τα προλάβει όλα αλλά έχει βρει τον τρόπο για να μην χάνει την προπόνησή της. Είτε πριν φανεί το πρώτο φως της ημέρας, είτε το βράδυ πριν κοιμηθεί θα πάει να τρέξει. Κι αν σας μοιάζει με βάσανο αυτό και της το πείτε, θα σας απαντήσει ότι βάσανο είναι να ζεις χωρίς να τρέχεις..

Ξέρω και πρωταθλήτρια που τα κατάφερε περίφημα. Αθλήτρια η οποία με διπλές προπονήσεις καθημερινά και 8ωρη εργασία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεχώρισε στο αγώνισμα. Ο λόγος για την Γκλόρια Πριβιλέτζιο που ο Θεός την προίκισε με ταλέντο για να τρέχει γρήγορα και μακριά αλλά εκείνη δεν έμεινε σε αυτό. Με πολύ κόπο και άπειρες ώρες προπόνησης, πριν και μετά τη δουλειά της, έλαμψε και σήμερα είναι η 3η γρηγορότερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών!

Για την αφεντιά μου θα πω μόνο ότι ακόμα και στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου που μοιάζει για τους πολιτικούς συντάκτες με τη διαβολοβδομάδα των ΟΥΚάδων, πρωί πρωί με την αυγούλα ακολουθώ το προπονητικό μου πρόγραμμα κανονικά.

Όσοι λοιπόν ψάχνετε χρόνο για να αρχίσετε να τρέχετε ένα είναι βέβαιο. Αν το θέλετε, θα βρείτε.

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ