Η ΝΔ ζητά απαντήσεις για τις καταγγελίες Κοτζιά περί ρώσικης ανάμειξης στην Ελλάδα

237

Απαντήσεις για τις πρόσφατες καταγγελίες του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, περί ρώσικης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ζητούν 17 βουλευτές της ΝΔ από τον Γιώργο Κατρούγκαλο με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν.

Η επερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, αφορά στα φερόμενα e-mail του Υπουργείου Εξωτερικών που είχε παρουσιάσει ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή καταγγέλλοντας τον κ. Κοτζιά για μεθοδεύσεις παράδοσης του έργου έκδοσης βίζα σε συγκεκριμένη εταιρία, τα οποία κατά τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών ήταν πιθανότατα προϊόν υποκλοπής της ΕΥΠ ή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Τα μικροκομματικά παιχνίδια των πρώην κυβερνητικών εταίρων εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, δημιουργούν ερωτηματικά και ανησυχία στους πολίτες. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις.  Εάν μεν ισχύουν τα καταγγελλόμενα, πρόκειται για μια άκρως σοβαρή υπόθεση, για την οποία θα πρέπει όχι μόνον να διερευνηθούν όλες της οι διαστάσεις, αλλά και να επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις.

Εάν δεν ισχύουν, είναι αδιανόητο να επιτρέπει η κυβέρνηση τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής της χώρας σε κακή απομίμηση του Τζον Λε Καρέ, προκειμένου να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και σκοπιμότητες πολιτικής επιβίωσης», αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την επερώτηση ο κ. Κουμουτσάκος.

Την επίκαιρη επερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ: Σάββας Αναστασιάδης, Άδωνις Σπυρίδων Γεωργιάδης, Στέργιος Γιαννάκης, Αθανάσιος Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Αθανάσιος Καββαδάς, Σταύρος Καλαφάτης, Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης (Πάνος) Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μεταξύ άλλων σε αυτή οι «γαλάζιοι» βουλευτές παραθέτουν το ιστορικό των καταγγελιών και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον νυν Υπουργό Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κ. Καμμένος, μιλώντας στις 19 Απριλίου στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κοτζιάς την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών μεθόδευσε διαδικασίες προκειμένου συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει το έργο έκδοσης βίζας, παρουσιάζοντας παράλληλα σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails) μεταξύ  διπλωματών».

«Σε συνέχεια αυτών των καταγγελιών, μιλώντας κατά την πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, o κ. Κοτζιάς, δήλωσε σχετικά ότι τα μηνύματα που είχε καταθέσει ο κ. Καμμένος στη Βουλή δεν είχαν σχέση με τον server του Υπουργείου. Προσέθεσε, επιπλέον, ότι τα emails προέρχονται από αμερικανικό server και επομένως η υποκλοπή θα μπορούσε να γίνει μόνο από χάκερ της ΕΥΠ, των Ρώσων ή των Κινέζων».

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, στις 13 Μαΐου η ρωσική πρεσβεία τον κάλεσε να παρουσιάσει στοιχεία αρμοδίως, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα ήταν καλό να αποφεύγονται νέες κατηγορίες για «ρωσική ανάμειξη» στα εσωτερικά της Ελλάδος».

Με βάση τα ανωτέρω, που αφορούν στο σοβαρότατο ζήτημα καταγγελιών για ανάμειξη τρίτης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας, ερωτάται ο κος Υπουργός Εξωτερικών:

1. Έχετε κάνει ενέργειες προκειμένου να διασταυρώσετε τα λεγόμενα του προκατόχου σας;

2. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της υπόθεσης αυτής;