today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Η επικοινωνιακή κυριαρχία της Ν.Δ. στην πορεία προς τις κάλπες!

Στο «καναβάτσο» βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον «αέρα» νικητή που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα και κυριαρχώντας στην πολιτική επικαιρότητα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά βρίσκεται απολογούμενος και αντιδρά σπασμωδικά, μοιράζοντας προεκλογικά «δωράκια», για να μετατρέψει σε διαχειρίσιμη την πολύ πιθανή βαριά ήττα του.

Στην Πειραιώς διάχυτη είναι η αντίληψη ότι ο αρχηγός της ΝΔ μπήκε με πολύ καλυτέρους όρους στην προεκλογική κούρσα και αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρώτη στρατηγική κίνηση του προέδρου της ΝΔ ήταν η κατάθεση πρόταση μομφής κατά του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για την αήθη επίθεση του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Στη σύγκρουση που ακολούθησε η ΝΔ κέρδισε κατά κράτος το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πήραν σαφείς αποστάσεις από την πλήρη κάλυψη που προσέφερε ο Πρωθυπουργός στον αψύ υπουργό του.
Αυτό ήταν και το πρώτο ρήγμα στην συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, που έφερε αναστάτωση στο Μαξίμου.

Η «ζαλάδα», όμως μετατράπηκε σε πολιτική διάσειση, όταν αποκαλύφθηκαν οι σκανδαλώδεις διακοπές του Πρωθυπουργού σε πολυτελή θαλαμηγό. Εκεί, πραγματικά, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν τεράστιος, καθώς η υπόθεση αυτή ήταν σχεδόν η «χαριστική βολή» στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ο έξυπνα επιμελημένος «μύθος» του λαϊκού παιδιού από τη Κυψέλη, κατέρρευσε με κρότο.

Οι πολλαπλοί συμβολισμοί του Τσίπρα πάνω στο κότερο, ήταν πολύ δυνατοί για να δικαιολογηθούν με επάρκεια.
«Χάνεις στις ευρωεκλογές και φεύγεις». Ήταν το τρίτο κτύπημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα. Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΝΔ ενόχλησε ιδιαίτερα το Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να απαντήσει στην πρόκληση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μείνει αρχηγός της Ν.Δ. αν χάσει τις ευρωεκλογές». Η Πειραιώς, όμως σήκωσε το «γάντι» και έθεσε στον κ. Τζανακόπουλο, το ίδιο ακριβώς ερώτημα βάσει της πρόβλεψης του κ. Τσίπρα.

Αν -ο μη γένοιτο για το ΣΥΡΙΖΑ- προκύψει η μία πιθανότητα στο εκατομμύριο, και ο κ. Τσίπρας χάσει τις εκλογές τι θα κάνει; Θα μείνει πρωθυπουργός ή θα υποβάλει την παραίτησή του; Και το ρωτάμε, γιατί όταν το 2014 κέρδισε στις ευρωεκλογές με 3,5 μονάδες διαφορά τη Ν.Δ. είχε πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε αξιώσει από τον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί αμέσως. Ρωτάμε λοιπόν. Αν χάσει ο κ. Τσίπρας τις ευρωεκλογές θα πάει στον κ. Παυλόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του ναι ή όχι;

Έτσι, για άλλη μια φορά, μέσα σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε θέση αμύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως ο Αλέξης Τσίπρας περισσότερο ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να καταστήσει τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως συνομιλητή του.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση γνωρίζοντας τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται στο κυβερνών κόμμα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει σε αυτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να συζητήσω πολιτικά και ιδεολογικά. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν με αφορά».

Αυτή ήταν μια «δηλητηριώδη» ατάκα από τον αρχηγό της ΝΔ, που δεν …γαργάλησε απλά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον …πόνεσε γιατί άγγιξε …αιμορραγούσα πληγή.
Τέλος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε τη διαφορά σε αυτή την προεκλογική μάχη ήταν και η κατάθεση τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Η αντίδραση του Μαξίμου στις προαναφερθείσες κινήσεις Μητσοτάκη ήταν σποτ με γκρίζα διαφήμιση και πολλά fake news, που επιβεβαιώνουν ότι το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, μετα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα «αναιμικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ