Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαδοχή στον Άρειο Πάγο

Ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα δημιουργηθούν την 30η Ιουνίου 2019, με την αποχώρηση δικαστών λόγω συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου».

Υπενθυμίζεται, ότι την 30η Ιουνίου αποχωρούν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Επίσης αποχωρούν τρεις αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και του Αρείου Πάγου.