today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στις Βρυξέλλες ο Γ.Κατρούγκαλος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στις διήμερες εργασίες του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών ΕΕ, στις 13 και 14 Μαΐου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη Λιβύη. Η συζήτηση για τη Λιβύη θα εστιάσει στις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την επίλυση της κρίσεως, ενώ πρόκειται να μετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, γίνεται γνωστό πως θα έχει προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομoλόγους τους των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, υπό το φως συμπλήρωσης 10 ετών από την εγκαθίδρυσή της.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών, μαζί με τους υπουργούς Αμύνης καθώς και τους ομολόγους τους του σχήματος G5 χωρών του Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μαλί, Μαυριτανία, και Νίγηρας) θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή του Sahel.

Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, θα γίνει μια αποτίμηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα 25 συμμετέχοντα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, θα αναφερθεί εκτενώς στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, εστιάζοντας στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να έχει συναντήσεις με ομολόγους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ