today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Έλληνες, Οικουμενικοί και …διεκδικούμενοι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Στις 11 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Οι δύο Έλληνες αδελφοί από τη Θεσσαλονίκη έδρασαν κατά τον 9ο αιώνα ως ιεραπόστολοι με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την έγκριση του Αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως. Εστάλησαν προς τους Άραβες της Βαγδάτης και προς τους Σλάβους της Μοραβίας, σημερινής Τσεχίας. Μετέδωσαν την Ορθόδοξη πίστη και τον ελληνικό πολιτισμό του Βυζαντίου στους σλαβικούς λαούς. Το αλφάβητο που χρησιμοποιούν σήμερα εκατομμύρια Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι κ.ά. ονομάζεται κυριλλικό προς τιμήν του Κυρίλλου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του επενόησε το πρώτο αλφάβητο για τις σλαβικές γλώσσες.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας *

Οι δύο Φωτιστές των Σλάβων με το έργο τους καταδεικνύουν το Οικουμενικό πνεύμα του Βυζαντινού Ελληνισμού. Το Βυζαντινό κράτος («Ρωμανία» στα κείμενα της εποχής) και το Πατριαρχείο δεν πίεζαν τους γειτονικούς λαούς να εξελληνισθούν χωρίς τη θέλησή τους. Τους μετέδιδαν την Ορθοδοξία, αλλά τους βοηθούσαν να δημιουργήσουν τέχνη, αλφάβητο και πολιτισμό με σεβασμό στις εθνικές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι δύο αδελφοί και μεγάλοι ιεραπόστολοι ήσαν Έλληνες και με το έργο τους κατέστησαν Οικουμενικοί.

Η ελληνική καταγωγή τους δεν αμφισβητείται από τους σοβαρούς ιστορικούς. Άλλωστε και στον βίο του Κυρίλλου (Κωνσταντίνου του Φιλοσόφου, όπως ήταν γνωστός πριν καρεί μοναχός), που είναι γραμμένος στην παλαιοσλαβική γλώσσα, αναφέρεται ότι ο ίδιος ευρισκόμενος στη Βαγδάτη τόνισε στους Μουσουλμάνους: «Από εμάς και από τους προγόνους μας πήρατε και σεις τα γράμματα και τις τέχνες»! Είχε συνείδηση της ελληνικής καταγωγής του και ήταν άριστος γνώστης της αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί μία προσπάθεια οικειοποιήσεώς τους από τη Βουλγαρία και από τα Σκόπια. Στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη η Πρεσβεία της Βουλγαρίας και η Πρεσβεία των Σκοπίων τελούν κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου (11 με το Παλαιό Ημερολόγιο) ξεχωριστή επιμνημόσυνη δέηση. Δύο γειτονικές χώρες διεκδικούν την καταγωγή δύο σημαντικών Ελλήνων, τους οποίους όμως η Ελληνική Πολιτεία δεν προστατεύει όπως θα έπρεπε. Στα σχολικά βιβλία της Β΄ Λυκείου υπάρχει κεφάλαιο για τους δύο Θεσσαλονικείς Αγίους, αλλά δεν διδάσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με ειδική οδηγία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το χειρότερο είναι ότι η απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά επιτρέπει αμφισβητήσεις για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, διότι περιλαμβάνει αναφορές μόνο στην προστασία της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς. Οι συντάκτες της Συμφωνίας δεν πιστεύουν –δυστυχώς- στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Αφήνουν ακάλυπτη τη Χριστιανική, τη Βυζαντινή και τη Νεώτερη Ιστορία της Μακεδονίας.

Ήδη ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ της γειτονικής χώρας σε όλα τα επίσημα διαγγέλματά του από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα αναφέρεται στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο ως «πατέρες του Μακεδονικού Έθνους». Βεβαίως οι δύο Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι ουδεμία σχέση είχαν με το ανύπαρκτο «Μακεδονικό Έθνος», το οποίο κατασκεύασε ο κομμουνιστής δικτάτωρ Τίτο της Γιουγκοσλαβίας το 1944. Αλλά ο εθνικισμός των Σκοπίων εκμεταλλεύεται τα λάθη και τις παραλείψεις των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικώς επιζήμια και καθημερινά θα διαπιστώνουμε το μέγεθος της ζημιάς. Δεν οδηγεί σε λύση, αλλά ανοίγει μία νέα περίοδο του περίπλοκου Μακεδονικού ζητήματος. Ήδη προ ολίγων ημερών Αλβανοί εθνικιστές από την ισχυρή αλβανική κοινότητα των Σκοπίων ανήρτησαν την αλβανική σημαία στο φρούριο της Αχρίδας. Η Αχρίδα είναι πόλη με πλούσια βυζαντινή παράδοση και με ελληνικές επιγραφές σε ναούς και μοναστήρια. Το φρούριο που σώζεται κτίσθηκε από τον Βούλγαρο Τσάρο Σαμουήλ, τον οποίο κατατρόπωσε Βυζαντινός Αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Μακεδών το 1014. Οι Σκοπιανοί κατέβασαν τη σημαία θεωρώντας τον Σαμουήλ ως «Μακεδόνα», ενώ αντέδρασαν και Βούλγαροι επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν τον Σαμουήλ Βούλγαρο. Ο αλβανικός, ο βουλγαρικός και ο ψευδομακεδονικός εθνικισμός θα συγκρουσθούν συντόμως και με απρόβλεπτες συνέπειες στο κράτος που πλαστογραφεί την ιστορία της Μακεδονίας.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήσαν Έλληνες, Θεσσαλονικείς, Οικουμενικοί λόγω του έργου τους και τώρα είναι διεκδικούμενοι από τους βόρειους γείτονές μας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη μνήμη τους, την ελληνική καταγωγή τους και την κληρονομιά τους. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό!

ο Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ