today-is-a-good-day
20 C
Athens

Η υπεροχή του Κ.Μητσοτάκη στην οικονομία και η γρήγορη αποδόμηση των εξαγγελιών Τσίπρα

Μια- μία τις προεκλογικές παροχές του Ζαππείου άρχισε να αποδομεί η ΝΔ, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στον προεκλογικό ελιγμό του Πρωθυπουργού για να αποφύγει την επερχόμενη βαριά ήττα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσει το καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα της ΝΔ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου που ο κ. Τσίπρας έχει επιβάλει.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μοσχάτο θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση επειδή γνωρίζει εκ των προτέρων ότι τελειώνει το πολιτικό …”λαδάκι” του και προχώρησε σε εξαγγελίες, που είναι αμφίβολο, αν έχουν την έγκριση δανειστών αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος στο Ζάππειο με την όλη στάση του και συμπεριφορά του έδειχνε ότι είναι έξω από τα …νερά του.

Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ως «αυτονόητη ανάγκη» τη μείωση της φορολογίας και «καλοδεχούμενα» τα σχετικά μέτρα.

Ωστόσο, εκείνο που τονίζεται με έμφαση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απωλέσει την αριστερή φορεσιά του, φιλοδώρησε με ψίχουλα εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσε ολόκληρους μισθούς και συντάξεις. Μια θέση με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Πρωθυπουργός καθ υπόδειξη των δανειστών

—- Κατάργησε την έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος..
—- Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 24%.
—–Αποφάσισε τη μετάταξη βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή.
—–Αύξησε τον ανώτατο συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
—–έκοψε το ΕΚΑΣ και τώρα μοιράζει ένα κλάσμα της 13ης σύνταξης.

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ που είναι επιφορτισμένος με την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τις προεκλογικές παροχές του Ζαππείου, επισημαίνει ότι οι προαναφερθείσες εξαγγελίες είναι αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους και ιδιαίτερα των νέων.
Στο «μικροσκόπιο» της ΝΔ μπήκε επίσης και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε θα υλοποιηθεί πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Πέρα από την “οφθαλμοφανή εξαγορά ψήφων” που επιχειρείται, γεννώνται και άλλα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της βιασύνης, με δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο.

«Κλειδί» οι αναποφάσιστοι

Η χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή είχε καθαρά προεκλογικό άρωμα με εκατέρωθεν «δηλητηριώδεις» προσωπικές αιχμές, που εκτόξευσαν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, έχοντας το βλέμμα στις κάλπες. Όπως διαφάνηκε τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν τις τελευταίες ημέρες, πριν τις ευρωεκλογές στη «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων, που αποφασίζουν με προσωπικά κριτήρια και ανάλογα με τη συγκυρία και το κλίμα που επικρατεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση Κυμπουρόπουλου, στις χλιδάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε πολυτελή θαλαμηγό αλλά στις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιχειρεί να πλήξει την υποτιθέμενη αριστεροσύνη του και να αναδείξει την ανικανότητα της συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Π

αράλληλα, έχοντας επίγνωση της φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας δεσμεύεται για τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στοχεύοντας στα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ακόμη δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις για το που θα κατευθυνθούν. Παράλληλα κατέθεσε και τη γνωστή τροπολογία για το αφορολόγητο

Από την άλλη πλευρά η στόχευση του Πρωθυπουργού είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχοντας εξαπατηθεί από τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ