today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βενεζουέλα: Συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης – “Απαγωγή” καταγγέλλει ο Χ.Γκουαϊδό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη τη σύλληψη από την υπηρεσία πληροφοριών του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού του χεριού, του Έντγκαρ Σαμπράνο.

«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, της υπηρεσίας πληροφοριών, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

«Μας αιφνιδίασε η SEBIN. Όταν αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας, χρησιμοποίησε γερανό για να μας πάει διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter.

Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης [01:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας].

Ο Σαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού του στρατού για να ανατραπεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό την 30ή Απριλίου. Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ