today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι, σήμερα Τετάρτη στις 10:00, το αντικείμενο της συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Θα ακολουθήσει, στις 11:00, η ανακεφαλαίωση των τριήμερων συζητήσεων, και στη συνέχεια οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση από τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Τα διεθνή ΜΜΕ ήδη από εχθές σχολίαζαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα δείχνοντας μια διαφορετική εικόνα από αυτή της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές, μειώνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει το Βloomberg για τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ομως, με την πρώτη αντίδρασή του ο ESM φαίνεται να βάζει πάγο σε αυτά τα σχέδια, αφού υπενθύμισε ότι ο στόχος στον οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα είναι πολύ ξεκάθαρος: πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, αναφέρει το Bloomberg.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ ξεκάθαρος: ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στο Bloomberg μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Σχολιάζοντας το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το Bloomberg επισημαίνει ότι με αυτό ελπίζει να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ. «Η θητεία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και η χώρα είναι ήδη σε εκλογική κατάσταση πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα βοηθήσουν να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ελάφρυνσης», είναι ο τίτλος του Reuters για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο και ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, κάτι που δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να προχωρήσει με παροχές σε μια εκλογική χρονιά», επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας αναφορά στις εξαγγελίες Τσίπρα.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές, που αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση για να αποτιμήσουν την πρόοδο της Ελλάδας, έχουν εγκρίνει τις παροχές», σημειώνει το Reuters. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη ΝΔ τις δημοσκοπήσεις και ότι η κυβέρνηση «θέλει να δείξει την ανησυχία της για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους Ελληνες που χτυπήθηκαν σκληρότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ