today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Φ.Τίμερμανς: Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, κάλεσε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη να θεσπίσουν κατώτατο μισθό που θα ισοδυναμεί με το 60% του μέσου μισθού, προκειμένου να μειωθεί το αυξανόμενο εισοδηματικό κενό της Ένωσης.

Μέχρι στιγμής όλα τα κράτη – μέλη, εκτός από έξι, έχουν ήδη έναν νόμιμο ελάχιστο μισθό, αν και το ύψος του διαφέρει σημαντικά. «Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό», είπε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στη Βαρσοβία ο Ολλανδός πολιτικός, σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές. «Εξήντα τοις εκατό του μέσου μισθού σε κάθε κράτος – μέλος», πρόσθεσε.

Το 2017, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ένα φάσμα ελάχιστων μισθών από 460 λέβα (235 ευρώ) στη Βουλγαρία έως 1.999 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Στην ουσία, οι διαφοροποιήσεις αυτές αμβλύνονται αν λάβουμε υπόψη το κόστος διαβίωσης σε κάθε κράτος. Οι αντίθετοι στο μέτρο, υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και ότι μειώνει τους μισθούς. Τα έξι Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη χωρίς θεσμοθετημένο ελάχιστο μισθό, που έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να καλύπτουν τις ανάγκες των χαμηλά αμειβόμενων, είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Σουηδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ