today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Στο δρόμο… για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Εκδήλωση με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» διοργάνωσαν η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Η παρουσίαση έγινε στη γαλλική πρεσβεία, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν οι: Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού, Κριστόφ Σαντεπί, πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας, Φιλίπ Βινεγκραντόφ, πρέσβης Αθλητισμού του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκι Ντρι, παλιός Ολυμπιονίκης των υψηλών εμποδίων, πρώην υπουργός Αθλητισμού και μέλος της ΔΟΕ, ενώ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συνεργάζεται στο πρόγραμμα με τη γαλλική πρεσβεία, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ (Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία), Γιώργος Αλικάκος.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, της Ολυμπιακής παιδείας και της γαλλικής γλώσσας. Επίσης, το πρόγραμμα αποσκοπεί, μεταξύ 2019 και 2024, μέσα από την οργάνωση ετησίων ολυμπιακών ημερίδων παρουσία Γάλλων και Ελλήνων αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου 1.800 περίπου νέων, μιας δίγλωσσης «γενιάς 2004» (ελληνικά/γαλλικά), ικανής να διαδώσει τις αξίες του Ολυμπισμού.

Ο κ. Σαντεπί τόνισε ότι οι Ημερίδες που αφορούν το πρόγραμμα θα συνεχιστούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που μέσω αυτού γεφυρώνονται οι διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του 2024 στο Παρίσι, δύο διαφορετικών γενιών αθλητών.

Ο κ. Βινεγκραντόφ τόνισε την ανάγκη να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλους τους νέους, ενώ ο κ. Ντρι εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται πάλι στη χώρα μας, από την οποία έχει πολύ καλές αναμνήσεις, και δήλωσε ότι θα επιστρέψει εδώ και το 2021, οπότε προγραμματίζεται στην ελληνική πρωτεύουσα η Σύνοδος της ΔΟΕ.

Ο κ. Βασιλειάδης, αφού εξέφρασε την χαρά του που παρέστη στην εκδήλωση, επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τη γαλλική πρεσβεία, ενώ ο κ Καπράλος τόνισε ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και με βασικό στόχο να βρεθούν όλοι και κυρίως οι νέοι κοντά στον αθλητισμό. Τέλος ο κ. Αλικάκος είπε ότι η συνεργασία με την πρεσβεία και το γαλλικό ινστιτούτο έχει ήδη ξεκινήσει και την χαρακτήρισε ως «αρίστη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Γάλλοι και Έλληνες αθλητές, Ολυμπιονίκες και συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, οι οποίοι απόψε το βράδυ (7/5) θα τιμηθούν για την προσφορά τους σε ειδική τελετή στο γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο λόγος για τους Γάλλους Αντριάν Αρντί, («χρυσός» Ολυμπιονίκης, Κωπηλασία, διπλό σκιφ), Σεμπαστιάν Βιεϊντάν («χρυσός» Ολυμπιονίκης, Κωπηλασία, διπλό σκιφ), Ζουλιέν Πιγέτ («χρυσός» Ολυμπιονίκης, Ομαδικό, Ξιφασκία) και τους Έλληνες Θωμά Μπίμη («χρυσός» Ολυμπιονίκης, Καταδύσεις), Αιμιλία Τσουλφά («χρυσή Ολυμπιονίκης, Ιστιοπλοΐα), Τασούλα Κελεσίδου («ασημένια» Ολυμπιονίκης, Δισκοβολία), Εύη Μωραϊτίδου («ασημένια» Ολυμπιονίκης, Υδατοσφαίριση), Βασίλη Πολύμερο, («χάλκινος» Ολυμπιονίκης, Κωπηλασία, διπλό σκιφ), Βίκτωρα Μήτρου (4ος Ολυμπιονίκης, Άρση Βαρών) και Χρύσα Μπισκιτζή (6η Ολυμπιονίκης, Κωπηλασία (διπλό σκιφ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ