today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η μάχη της Βουλής και η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Με «καθαρές» θέσεις θα προσέλθει η ΝΔ στη τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια κίνηση αντιπερισπασμού του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση μομφής κατά του Π. Πολάκη που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Κώστα Πασίση

Μετά το τέλος της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, στη ΝΔ έκαναν …ταμείο και διαπίστωσαν ότι το ισοζύγιο έχει θετικό πρόσημο.
Όπως επισημαίνεται η επιλογή όλων ανεξαιρέτως των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζουν από μια συζήτηση πρότασης μομφής κατά συναδέλφου τους δεν έχει προηγούμενο. Και προφανώς αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ήθελε σήμερα να ταυτισθεί ακόμη και η εικόνα του με τον κ. Πολάκη.

Ο κ. Δραγασάκης έμοιαζε σήμερα σαν να υποχρεώθηκε παρά τη θέλησή του να εκπροσωπήσει τον κ. Τσίπρα. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αν και προκλήθηκε ευθέως από τον κ. Μητσοτάκη, απέφυγε και εκείνος στις τοποθετήσεις του να καλύψει τον Παύλο Πολάκη.

Όπως διεφάνη από τη χθεσινή ομιλία στη Βουλή, του Κυριάκου Μητσοτάκη, η στρατηγική της ΝΔ θα κινηθεί σε δυο επίπεδα.
Το πρώτο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο οποίος με τη διαχρονική αήθη συμπεριφορά του, τις συκοφαντικές επιθέσεις του, τις απειλές του κατά των πολιτικών αντιπάλων του, και δικαστών, προκαλεί το πολιτικό σύστημα, θέτοντας ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας.

Στην Πειραιώς μιλούν για θεσμική εκτροπή που καλύπτει προκλητικά ο Αλέξης Τσίπρας. Η, χωρίς αστερίσκους στήριξη στον Παύλο Πολάκη εκτιμάται ότι είναι μια επίδειξη πυγμής, με αποδέκτες τους εσωκομματικούς αντιπάλους του οι οποίοι πήραν σαφείς αποστάσεις από τον προστατευόμενο του, κ. Πολάκη.

Το στίγμα για το πως θα κινηθεί η ΝΔ στο θέμα Πολάκη, το έδωσε ο πρόεδρος της χρησιμοποιώντας μόνο τρεις λέξεις. «Ο Πολακισμός είναι φασισμός», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια: «Γι’ αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει. Για λόγους αρχής και ουσίας».

Επιπλέον, η ΝΔ μέσω του λογαριασμού της στο twitter ανέβασε βίντεο το οποίο παρουσιάζει όλες τις απρέπειες του κ. Πολάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επιφέρει βαθύ πλήγμα στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, με το ολίσθημα Πολάκη.

Στο δεύτερο επίπεδο θα γίνει μια εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση. με την κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα debate Μητσοτάκη – Τσίπρα με άρωμα εκλογών. Η αναιμική πορεία της οικονομίας, τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστές κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η παροχολογία και τα προεκλογικά δωράκια θα έχουν την τιμητική τους.

Στην τριήμερη συζήτηση, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη η ΝΔ προσέρχεται έχοντας στην φαρέτρα της ένα επιπλέον όπλο. Την τροπολογία για το αφορολόγητο και όπως επισημαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να την συνυπογράψει και να βάλουν από κοινού πλάτη στην Ευρώπη, αν υπάρξουν αντιδράσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση ο αρχηγός της ΝΔ θα προβεί σε μια κίνηση-ρελάνς στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ψήφιση των 120 δόσεων.
Ωστόσο στη ΝΔ μελετούν τις πιθανές αντιδράσεις και κινήσεις της αντίπαλης πλευράς. Και όπως τονίζεται τα περιθώρια Τσίπρα είναι δυο. Ή, θα κινηθεί στη γραμμή Δραγασάκη και ορισμένων επικοινωνιολόγων του Μαξίμου, που προτείνουν να εστιάσει στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τα ευνοϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους, δίνοντας ελπίδα για καλύτερες ημέρες, ή, θα επιλέξει την τακτική της «τυφλής» πόλωσης και των αντιδεξιών συνδρόμων για να αυξήσει περαιτέρω τη συσπείρωση της κομματικής βάσης του.

Η εκτίμηση πάντως των επιτελών της Πειραιώς είναι ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τη δεύτερη άποψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ