today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

DIE WELT για Αλέξη Τσίπρα: Λαϊκιστές όλου του κόσμου ενωθείτε!

Στη έντυπη, κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt (Welt am Sonntag), καθώς και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Welt online, φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Λαϊκιστές όλου του κόσμου, ενωθείτε!» και υπότιτλο «Μετά τις τοποθετήσεις περί κολεκτιβοποίησης και κρατικοποιήσεων του Kevin Kühnert, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, JUSO, ξέσπασε μία εξωφρενική δημόσια συζήτηση περί σοσιαλισμού – Λαϊκισμός από τα αριστερά. Η φιλελεύθερη κοινωνία πρέπει να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην άνοδο των λαϊκιστικών τάσεων διεθνώς, από ηγέτες και κομματικούς σχηματισμούς που ανήκουν στα αριστερά του ιδεολογικού και πολιτικού φάσματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το ρεπορτάζ αφιερώνει επιμέρους αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα από διάφορες χώρες, που κατά την προσέγγισή του αποτελούν εκπροσώπους αυτής της τάσης.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στον επικεφαλής του κίνηματος La France insoumise (FI, Ανυπότακτη Γαλλία), Jean – Luc Melencon, στη Γαλλία, στον επικεφαλής του αριστερού κόμματος Podemos, Pablo Iglesias, στην Ισπανία, στον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, Jeremy Corbyn, στο μέλος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, ακτιβίστρια και εκλεγμένη εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Alexandria Ocasio – Cortez, στον επικεφαλής της επονομαζόμενης JUSO, δηλαδή της νεολαίας του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, SPD, Kevin Kühnert, αλλά και στον έλληνα Πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό, τι αφορά την ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα το δημοσίευμα επισημαίνει τα εξής:

Το 2015 ένας πολιτικός πλανευτής γοήτευσε με απεριόριστες υποσχέσεις τους απελπισμένους εν μέσω κρίσης χρέους Έλληνες: Εξέλεξαν για τη θέση του Πρωθυπουργού τον επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. O αριστερός πολιτικός προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλη την Ευρώπη με ριζοσπαστικά τσιτάτα εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και υπέρ μίας ριζοσπαστικής αναμόρφωσης της ΕΕ.

Δημόσια χρέη; Όπως έλεγε, η ΕΕ θα πρέπει να τα διαγράψει.

Αύξηση φόρων, μείωση επιδοτήσεων; Τα πράγματα, κατά την άποψή του, θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις.

Ο Τσίπρας καταφερόταν εναντίον των Βρυξελλών, της Γερμανίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας και ζητούσε το μετασχηματισμό της ΕΕ σε μία ένωση μεταβίβασης κεφαλαίων. Το όραμά του απέτυχε, ερχόμενο αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Στο τέλος, ο Τσίπρας ενέδωσε πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστριών χωρών, με απόλυτη επιτυχία – τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα έχουν εκπνεύσει, ο ‘κορσές’ των προαπαιτουμένων έχει χαλαρώσει.

Αυτό όμως είχε ένα τίμημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ